Новата парламентарна седмица отново започна със скандали за шуробаджанащина и роднински връзки. Повод бе братът на депутата от БСП Георги Стоилов, който бе арестуван като шеф на организирана престъпна група в неделя.

Левицата днес разпита своя народен представител и стигна до извода, че той няма връзка с действията на брат си.

"В Изпълнителното бюро Георги Стоилов заяви, че няма никакво отношение към действията на своя брат. Той бе категоричен, че никога не са имали и бизнес взаимоотношения и техният живот се е развивал по различни пътища. Следователно не можем да упрекваме някого за връзките на неговия брат и какво точно е правил той му.", заяви пред журналисти председателят на ПГ Драгомир Стойнев. "Ако се появи и най-малкото отношение към Георги Стоилов, че има конкретни връзки или предположения, разбира се, че той трябва да понесе своята политическа отговорност."

И изтъкна, че това не е случай на шуробаджанащина.

"Тук не става въпрос за държавни постове, тук не става въпрос за разпределяне на държавни пари", подчерта той.

Самият Стоилов заяви, че се надява ареста на брат му да не е политическа поръчка.

"Не се срамувам от нито едно свое действие. Казах на парламентарната група всички факти, които зная по случая и получих одобрението им. Утре ще има заседание на групата, след което ще се съобразя със всяко действие на колегите ми“, каза той.

Стойнев обаче не остана длъжен на ГЕРБ и съобщи друг случай на роднинско назначение - кмета на община Раднево Теньо Тенев, който назначил жена си за кметски наместник в село Рисиманово.

"Как ви звучи това? Едното няма нищо с другото. Мисля, че отмина времето, когато някой трябваше да носи отговорност за постъпките на свой роднина и силно се надявам и така трябва да бъде – всички трябва да бъдат равни пред закона", заяви Стойнев.

От ГЕРБ отговориха с атака:

"Братът на Георги Стоилов правил ли е дарения за предизборна кампания на БСП - най-вероятно е правил", заяви депутатът Емил Христов.

Всъщност въпросът на ГЕРБ намира своя отговор на сайта на Сметната палата. Там пише, че Илия Стоилов е дарил 450 лева за кампанията на БСП на последните избори.

Христов призна, че в действителност жената на кмета на Раднево е негов наместник в село в региона - но е назначена от предишния кмет на общината.

"Срещу нея никога не е имало никакви обвинения. Не е имало сигнали, не е имало проверки. Напротив, хората винаги са я харесвали и са я подкрепяли. Трябва ли при това положение един човек, който работи в интерес на хората и селото го подкрепя, да бъде сменен, само защото е роднина на някой от управляващите в общината?“, запита Христов.

По негово мнение това не е укоримо и хората, които работят, трябва да бъдат оставени на мира.