Заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) продължи повече от 4 часа, но различията между управляващи и опозиция по отношение антикорупционното законодателство остават. Това стана ясно от изявлението на президента Румен Радев.

"Резултаите от борбата с корупцията са ниски поради несъвършенства на закондоателството, институционалната рамка, липса на обособена структура за борба с корупцията", каза Радев.

Той отчете, че е постигнато съгласие за основните насоки в работата на държавни институции, както и за това, че борбата с корупцията не означава само превенция, но и разкриване, разследване и наказателна отговорност. Радев заяви, че трябва да има ефективни институции и механизми за борба с корупцията и независимост на органите от проверяваните и разследваните лица.

КСНС прави предложение към изпълнителната и законодателната власт за промени в Наказателния кодекс (НК), за да бъдат обхванати проявите на корупция не само в публичния, но и в частния сектор.

"Съветът не успя да постигне съгласие, относно ролята и функциите на бъдещия антикорупционен орган", призна президентът.

От ГЕРБ искат този орган да се избира от парламента, а БСП предлагат неговият председател да се назначава от президента.

"Искам да подчертая своето виждане, че е необходим независим раследващ орган. Корупцията не може да бъде преборена само с имуществени деклараци", заяви Радев.

Той изтъкна, че на предишното заседание на КСНС, посветено на отбраната, е имало смислен дебат и е бил постигнат консенсус, но той и досега не е претворен в политики и решения.

"В уважаващите себе си държави политиците са тези, които изискват от военните да имат способности, не обратното", каза още президентът.