"Правната комисия в парламента не е подкрепила за второ четене предложението за законови промени, с които да се ограничават правомощията на частните съдебни изпълнители и монополите."

Това заяви омбудсманът Мая Манолова в парламамента, докато депутатите заседават извънредно, за да променят Гражданско-процесуалния кодекс. Един от проектите за промяна бе предложен на парламента от Манолова. Идеята й е да отпаднат т.нар. "вечни длъжници", като се въведе 10-годишна абсолютна давност за дълговете.

Така няма да има длъжници, които са в неплатежоспособност, но продължават да им "висят" вземания.

Продължавам да твърдя, че по-доброто решение, по-честното решение и към длъжниците, и към кредиторите е да бъде приет специален закон за частния фалит, за гражданската несъстоятелност, където много прецизно да се премерят интересите и на двете страни, каза още Манолова.

Тези текстове все още не са гласувани, но щом правната комисия не ги подкрепя, вероятно няма да минат през пленарната зала.

Депутатите обаче приеха текстовете в ГПК дълговете вече да се събират по-справедливо и вече няма да има случаи при дълг от 20 лева, да плащаш 520.

Попитана за предложение за въвеждане на 10-годишна абсолютна давност, Манолова заяви, че според нея по-доброто решение и към длъжниците, и към кредиторите, е да бъде приет специален закон за частния фалит, където много прецизно да се премерят интересите на двете страни.