Срещи на върха

Туск предложи амбициозен дневен ред на лидерите на ЕС до 2019 г.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск публикува днес предложение за работата на държавните и правителствените ръководители на ЕС до края на мандата на сегашните европейски институции в края на октомври 2019 г. То съдържа общо 13 срещи на върха, част от които неформални, които ще се занимават с реформите на ЕС след излизането на Великобритания от него. Две от неформалните срещи се падат през българското председателство на Съвета на ЕС. Първата Туск предлата да бъде на 23 февруари и да се занимае с "Институционални въпроси: Състав на Европейския парламент / транснационални листи, назначения, включитечно Spitzenkandidaten" (кандидати на европейските политически партии за председател на Европейската комисия - б.р.). Другата тема на същата среща ще бъде: "Многогодишната финансова рамка: Дебат за политическите приоритети". Вероятно тази среща ще бъде в Брюксел. Другата неформална среща на върха, която ще се състои в София, Туск предлага да бъде за Западните Балкани. Като възможна втора точка в нейния дневен ред е записано: "Миграцията: Цялостно споразумение по вътрешната и външната политика". Амбициозната програма на Туск стъпва върху идеите да преосноваване на Европа, изложени по-рано тази година от френския президент Еманюел Макрон и от председателя на Европейската комисия Доналд Туск. Изпълнението ѝ започва от редовната среща на върха на 28-те в четвъртък и петък в Брюксел, където на масата ще бъдат предложения от Туск дневен ред, завършването на дигитгалния пазар и подготовката за първото в ЕС постоянно структурирано сътрудничество в областта на отбраната.  Неговото начало лидерите се очаква да обявят на редовната си среща в Брюксел през декември, а през ноември да разгледат изграждането на социален стълб на ЕС. Пак през декември Туск предлага те да постигнат съгласие по календар за реформа на икономическия и паричния съюз и завършването на банковия съюз. Първият Редовен Европейски съвет по време на българското председателство (на 22-23 март 2018 г.) трябва да разгледа: завършването на единния пазар на ЕС, споразуменията за свободна търговия на ЕС, инструментите му за търговска защита и скрийнинга на чуждестранните инвестиции, въпроси на дигиталния пазар като електронната търговия, авторското право и облагането на бизнеса в интернет, изследванията и иновациите с оглед конкурентоспособността на Европа. В края на председателството ни има втори редовен Европейски съвет (28-29 юни), където лидерите трябва да вземат политическо решение за състава на Европейския парламент  след 2019 г., когато от него ще отпаднат 73-та британски евродепутати. Освен това те трябва да вземат конкретни решения по реформата на икономическия и валутния съюз и да направят преглед на изпълнението на програмата си. Кулминацията в нея е извънредна среща на върха на 9 май 2019 в Сибиу, Румъния, където ЕС трябва да подготви стратегическия си дневен ред за следващия мандат на своите институции (2019 - 2024 г.)

-

Малта

Галиция

Близки и приятели на убитата малтийска журналистка Дафне Каруана Галиция организират едноминутно бдение в нейна памет пред Международния пресцентър в Брюксел тази вечер от 19 часа българско време, съобщава Politico. Синът ѝ Матю написа във фейсбук: “Майка ми беше убита, защото стоеше между законността и тези, които се опитваха да я нарушат … Това се случва, когато държавните институции са парализирани: последният, който се бори, често е журналист. Което я прави първата да умре".

Германия

Меркел пристига на преговорите с потенциалните си коалиционни партньори днес.

Днес започват преговорите за съставяне на коалиция между консервативния блок на канцлерката Ангела Меркел, Свободните демократи и Зелените. Лидерът на Свободните демократи Кристиан Линднер заяви, че е съгласен постът на финансовия министър да бъде зает от представител на която и да е от партиите, само не и от християндемократите на Меркел. Тя предупреди снощи парламентарната си група, че "няма да излезем без компромиси" от преговорите, предаде Ройтерс. Петер Рамзауер, висш предствител на баварския Християнсоциален съюз, с който християндемократите на Меркел са в редовна коалиция, прогнозира, че през януари ще стане ясно, че коалиция със Зелените и Свободните демократи е невъзможна и и че трябва пак да се говори със социалдемократите, които обявиха, че искат да са в опозиция.

САЩ - Европа

Европейски лидер го сравнил с Дучето. Някакви прилики, наистина?

Европейски лидер е сравнил американския президент Доналд Тръмп с някогашния фашистки лидер на Италия Бенито Мусолини, каза бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън. Той не спомена името на европейския лидер, който си е позволил сравнението в частен разговор по време на среща на върха на НАТО през май в Брюксел. Тогава Тръмп сграбчи за ръката и грубо отмести лидера на Черна гора  Душко Маркович, за да излезе по-напред. Камерите запечатаха този "паметен" миг.

Полша - Турция

Когато Варшава реши да прави напук на Берлин, е готова да се целува и с Анкара.

Полският президент Анджей Дуда се изказа в подкрепа на кандидатурата на Турция за членство в ЕС. Той направи това по време на визита на турския му колега Реджеп Тайип Ердоган във Варшава. Това е първото посещение на Ердоган в страна от ЕС след неуспешния опит за военен преврат на 15 срещу 16 юли 2016 г. "Полша е подкрепяла и подкрепя присъединяването на Турция към ЕС", каза Дуда на съвместна пресконференция с Ердоган. "Надявам се турският път и този на ЕС да са винаги в една посока и той да приключи с пълноправното членство на Турция в Съюза." Ердоган нарече Дуда "свой приятел" и добави, че иска да чуе подобни думи и от Брюксел. "Ако искате да ни приемете, просто кажете, ако не искате - просто кажете това", каза Ердоган.

Португалия

Броят на загиналите в горски пожари се увеличи на 41 от 37. Ранените са 71, от които 16 са в тежко състояние.

Испания

Продължават протестите в Каталуня срещу задържането на двама сепаратистки лидери. Снощи в Барселона на такъв протест са излезли 200 000 души по данни на полицията. Демонстрации е имало и в други градове, като например Жирона.

САЩ - Гърция

Съседът Ципрас е цар на това да говори едно, да прави друго и да остава на власт.

Военно сътрудничество, енергийна сигурност и инвестиции - това е било в дневния ред на разговорите между американския президент Доналд Тръмп и гръцкия министър-председател Алексис Ципрас вчера във Вашингтон. Ципрас, който по време на предизборната кампания на Тръмп го критикуваше като въплъщение на "злото", сега се опита да омаловажи коментарите си и каза, че имали "общи ценности" и се надява на сътрудничество със САЩ.

ГЕРБ-ЕНП

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев беше избран  за заместник-председател на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент, съобщи пресцентърът на ГЕРБ. Ковачев спечели с 95 на 57 гласа срещу конкурента си Едуард Кукан, бивш външен министър на Словакия. Ковачев заема мястото на Мария Габриел, която беше зам.председателка на групата на ЕНП преди да стане еврокомисарка.

Тероризъм

Еврокомиксарят Джулиан Кинг представя пакета антитерористични мерки.

Европейската комисия обяви днес, че ще отдели 18,5 милиона евро тази година и 100 милиона евро догодина, за да финансира проекти на държавите членки за защита на обществените пространства от терористични атаки. Мерките, представени от еврокомисаря по сигурността Джулиан Кинг, са в отговор на неотдавнашните нападения в Лондон, Манчестър, Барселона и Стокхолм. Комисията публикува днес и препоръки към националните власти да ограничат достъпа до вещества, които могат да се използват в производството на експлозиви. Тя заяви, че ще направи оценка на въздействието на европейски регламент за прекурсорите на взривни вещества. Обявеният пакет от мерки включва и техническа помощ на правоприлагащите и съдебните органи при криптиране на наказателни разследвания и улесняване на достъп до данни за финансови сделки от една държава на ЕС в друга с цел спиране на финансирането на тероризма. Освен това Комисията поиска от правителствата мандат за преговори с Канада да преразглеждане на споразумението на резервационните данни на пътниците и за преговори за споразумения между ЕС и Алжир, Египет, Израел, Йордания, Ливан, Мароко, Тунис и Турция за предаването на лични данни между Европол и тези държави в борбата с тероризма и тежките престъпления.

Лични данни

Вера Йоурова, еврокомсиар по правосъдието.

Европейската комисия публикува днес своя първи годишен доклад за действието на споразумението за защита на личните данни между ЕС и САЩ от авгутс 2016 г. Т. нар. Щит на личните данни (Privacy Schield) има за цел да защити личните данни на всички лица в ЕС, предавани към дружества в САЩ за търговски цели. В доклада, представен от еврокомисарката по правосъдието Вера Йоурова, се казва, че САЩ са въвели необходимите структури и процедури за правилното функциониране на Щита за личните данни, като например нови възможности за правна защита за гражданите на ЕС. Създадени са процедури за обработка на жалби и за правоприлагане и е засилено сътрудничеството с европейските органи за защита на данните. Що се отнася до достъпа до лични данни от публичните органи на САЩ за целите на националната сигурност, продължават да са в сила необходимите гаранции, че с тях няма да се злоупотребява. В доклада си Комисията иска от Департамента по търговия на САЩ по-активно и редовно да наблюдава начина, по който дружествата спазват задълженията си по Щита за личните данни и да осведомява гражданите в ЕС как да упражняват правата си - особено при подаване на жалби. Брюксел иска и САЩ да назначат във възможно най-кратък срок на постоянен омбудсман по Щита за личните данни и да попълнят на незаетите постове в Надзорния съвет по въпросите на неприкосновеността на личния живот и гражданските свободи.