"Корупцията е общо понятие. Тя включва в себе си всички наказателни престъпления. Но в нея има и по-общо, по-широко понятие", заяви днес пред Нова тв правосъдната министърка Цецка Цачева по повод вчерашното заседание на КСНС.

Така тя отговори на въпрос на Виктор Николаев наистина ли е казала, че има корупция, която не е престъпление. Според нея подигравателни реплики заслужават тези, които поставят знак за равенство между корупция и корупционни престъпления.

Цачева коментира нападките на лидерката на БСП Корнелия Нинова, според която мнозинството имитира борба с корупцията и носи отговорността за новия орган, който ще се занимава с приемане на декларации и налагане на глоби.

"Не всяко нарушение е престъпление. Корупционни нарушения са тези, които са въведени в Наказателния кодекс. А има такива, чиято степен на обществена опасност не е толкова висока. И те не се водят престъпление.

"Всеки един гражданин очаква да разбере какво се случи с КТБ. Това, което казва Нинова, няма нищо вярно по отношение на КТБ. Вчера категорично на Консултативния съвет тя не е поставяла такъв въпрос. Поискайте стенограмата от господин Радев", каза Цачева.

Това бе отговорът й на твърденията на лидерката на БСП, че е изпратила писмо до специализирания съд с молба за огласяване на имената на политиците, които са получавали пари от КТБ.

"Прокуратурата има функции да участва и надзирава разследването, да повдига обвинения. Искам да разбера има ли корумпирани политици. Не става с писмо това питане, а чрез формите, които парламентарният правилник предвижда за изслушване на главния прокурор. Трябва да се говори за повдигнати обвинения за ивършени престъпления", обясни министърката на правосъдието.

(Всъщнст обаче главният прокурор Цацаров като "плод" от т. нар. съдебна реформа лично попита Конституционния съд - дали може да изнася пред депутати данни за текущи разследвания, и, разбира се, получи отговор "не", бел. ред.)

Тя изтъкна, че още от юни се подготвят законопроекти за борба с корупцията. Но когато те са в Народното събрание, КСНС не може да се бърка на депутатите, защото България е парламентарна република. Дори самият президент Румен Радев изтъкнал, че не желае да се меси.

Министърката призна, че има противоречия за разследващите функции и това кой да назначава председателя на новия орган. Но и няма как със създаването му "да бъде променено всичко - от съда до прокуратурата".

"Мерките включват противодействие на корупцията, превенция, разкриване, разследване и стигане до наказателно преследване. Но това са отделни фази, които не могат да бъдат предмет на един и същи закон. Те се намират в различни закони и това е тезата, която застъпваме в Министерския съвет", изтъкна Цачева.

Накрая тя бе помолена да коментира думите на Бойко Борисов, че ГЕРБ нарочно са загубили президентските избори през 2016 г., в които Цачева бе кандидат на управляващата партия.

"Вече съм казала каквото имам да казвам. Водихме коректна, почтена кампания, за да победим, а не за да загубим", отговори тя.