Централната власт в Испания все още се надява, че автономното правителство в Каталуня ще свика регионални избори, и ако това се случи, няма да задейства член 155 от конституцията, съобщи в. "Ел Мундо".

Тези слухове се появиха в публичното пространство по-малко от денонощие преди изтичането на ултиматума, даден от испанския премиер Мариано Рахой на каталунския лидер Карлес Пучдемон. До 10 часа местно време (11 часа българско) на 19 октомври Пучдемон трябва да се откаже от стремежа за независимост на автономната област.

В противен случай Мадрид предупреди, че ще задейства член 155. Той предвижда временно отнемане на автономията на Каталуня и подчинението й на централната власт.

Часове по-рано плъзна друг слух - че може да бъде създаден пост министър за Каталуня, който да поеме временно управлението на областта и да организира предсрочни избори там. Така искат социалистите, твърдии в. "А Бе Се". Този човек трябва да бъде министър от централното правителство на премиера Мариано Рахой.

Социалистите, които са главната опозиционна сила, и Народната партия на Рахой са единни срещу отцепването на Каталуня. Иначе двете партии са непримирими врагове и по тази причина Испания почти година нямаше действащо правителство.

Левицата подкрепя и задействането на член 155 от Конституцията, който ще позволи временно отнемането на автономията на областта и подчинението й на Мадрид. Това обяви преди два дни говорителят на социалистите Оскар Пуенте.

И двете главни партии изключват възможността Карлес Пучдемон да остане премиер на Каталуня. Утре изтича даденият от Рахой ултиматум той да се откаже от стремежа си към независимост на областта. В противен случай е напълно реална възможността от задействане на член 155.

От Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) предпочитат да бъде сменен не само Пучдемон, но и цялото регионално правителство в Барселона. И министър от кабинета на Рахой да поеме управлението на областта, като подготви предсрочни регионални избори, които да бъдат проведени възможно най-бързо. Този човек трябва да се нарича "министър за Каталуня". Засега не се споменава конкретно име.

Въпросът вече е договорен между двете партии, пише "А Бе Се". И макар източници от ИСРП да уверяват, че това е мнение единствено на социалистите и то се обсъжда, лидерът на партията Педро Санчес пристигна днес в Брюксел. Което означава, че той повече няма да се среща с Рахой до изтичането на ултиматума.

Рахой зове Пучдемон да бъде благоразумен

Мариано Рахой призова днес Пучдемон към благоразумие.

"Моля Пучдемон да действа благоразумно, балансирано, да постави интересите на всички граждани на първо място", каза той пред парламента в Мадрид.

200 000 души излязоха вчера по улиците на Барселона на протестна демонстрация в защита на двамата арестувани каталунски лидери, предаде Ройтерс. Жорди Санчес и Жорди Куишар - ръководители съответно на организациите Каталунско национално събрание (КНС) и "Омниум културал", бяха задържани заради разследване за възможно подстрекателство към метеж.

Демонстранти в Барселона развяват огромен флаг на независима Каталуня.

Много хора запалиха свещи в знак на солидарност с арестуваните и скандираха: "Не сте сами", "Свобода!", "Свобода за политическите затворници" и "Помогни ни, Европа". Преди това Карлес Пучдемон и кметицата на Барселона Ада Колау застанаха пред сградата на градската управа.

В защита на двамата Жорди се изказа и знаменитият футболен треньор Жозеп Гуардиола, създал най-силния отбор в историята на "Барселона", съобщи в. „Марка“. Днес той ръководи "Манчетър Сити" и говори на пресконференция след снощната домакинска победа на английския тим с 2:1 срещу италианския "Наполи".

Журналист от Испания попита Гуардиола на каталунски какво смята за арестите.

"Тъкмо един добър момент да им посветим победата. Няма по-голяма гражданска смелост от идеите. Както "Омниум", така и КНС са го правили винаги с цялата си смелост, като изразяват идеите, които искаме. В момента ситуацията е такава, каквато е. Дано успеят да излязат по-бързо, защото точно сега сякаш всички ние сме там, това е истината", отвърна треньорът, също на каталунски.