Американският инвеститор и дарител Джордж Сорос прехвърли 18 милиарда долара на основаната от него мрежа от фондации „Отворено общество“. Това е повече от половината от неговото състояние, което се оценява на 24,6 милиарда долара, съобщава „Уолстрийт джърнъл“.

„Отворено общество“ потвърди получаването на дарението. Представител на централата в Ню Йорк е обяснил пред Си Ен Ен, че прехвърлянето на сумата „отразява продължаващия процес на прехвърляне на активи от последните няколко години“.

Фондациите „Отворено общество“ работят в над 100 държави по света. Те се борят с авторитаризма, защитават човешките права и подкрепят маргинализирани групи като бежанци, сексуални и етнически малцинства.

Джордж Сорос вече е на 87 години и планира да остави огромна част от богатството си на фондациите „Отворено общество“, твърди представител на организацията.

Фондациите са изхарчили почти 14 милиарда долара от 80-те години на миналия век досега. С последното дарение от 18 милиарда организацията става по-голяма дори от фондацията „Форд“ и се превръща във втората по големина благотворителна организация след тази на милиардера Бил Гейтс.

Сорос е сред известните спонсори на Демократическата партия в САЩ и е отявлен критик на президента Доналд Тръмп. От избирането му насам фондацията е насочила усилията в САЩ към подпомагане на жертвите на престъпления от омраза. Според фондацията омразата е получила „нова трибуна“ при управлението на Тръмп.

Джордж Сорос е от еврейски произход и е роден в Будапеща, Унгария. Напуска родината си през 40-те години заради нацистите и се отправя към Великобритания. Семейството му по-късно емигрира в САЩ, където Сорос се превръща в един от най-успешните инвеститори.

Досега Сорос е дарил над 30 милиарда долара за различни каузи.

Тази година Сорос стана жертва на агресивна кампания срещу него от страна на унгарското правителство. Билбордове и плакати вменяваха на Сорос вина за бежанците. Представител на правителството на Унгария дори го обяви за „риск за националната сигурност“.

Министерството на външните работи на Израел пък го обвини, че „подкопава демократично избраните правителства като финансира организации, които обругават израелската държава и отричат правото ѝ да се защитава“.

Според говорител на Сорос неговите идеи са „постоянно и преднамерено преиначавани“.