Парламентарната група на БСП взе решение да върне дарението от 400 лв., направено от брата на депутата от партията Георги Стоилов. Това съобщи Таско Ерменков.

Според сайта на Сметната палата обаче Илия Стоилов е дарил 450 лева. Стоилов бе арестуван след акция на ГДБОП и прокуратурата в Русе.

"Дали пък премиерът навремето не беше свързан с едни борчески групировки", попита на свой ред Ерменков.

Социалистите обаче заставали "като партийни другари" зад Георги Стоилов и нямало да допуснат той да бъде очернен. Ерменков днес поясни, че с връщането на дарението не се предрешва, че Илия Стоилов е престъпник. Целта била да няма никакво съмнение, че парите, които се даряват на БСП, са чисти.

От своя страна Тома Биков (ГЕРБ) попита вярно ли е, че Георги Стоилов е бил съдружник на съпругата на брат си до 2013 г.  Той зададе и още един въпрос - вярно ли е, че през 2016 г. е бил взривен автомобил на Илия Стоилов, който обаче е бил управляван от Георги. 

"След като считат, че няма нищо нередно в действията на Стоилов, защо връщат дарението на брат му", попита още Биков.

Според него - ако тези пари са чисти, няма защо да бъдат връщани.

"Искам да задам въпрос - дали случайно председателят на Държавна агенция "Разузнаване" не е втори братовчед на Бойко Борисов. Не казвам вярно ли е или не. Защо никой не задава въпроса и докога ще си мълчим, че Бойко Борисов е бил съдружник с Пашата, че са работили заедно с Маргините в една фирма".

Така Ерменков отговори на коментара на Биков.