Китайският социализъм е направил страната "велика световна сила", заяви президентът Си Цзинпин на Конгреса на китайската комунистическа партия. Китай не трябва да имитира чужди политически системи, а да създаде своя, каза още лидерът, който трябва да бъде преизбран тази седмица.

"След дълъг период на усилена работа социализмът с китайски характеристики навлезе в нова ера. Това е нова историческа посока в развитието на нашата страна", каза Си Цзинпин, цитиран от Ройтерс.

Китай ще улесни достъпа на чуждестранни инвеститори до китайския пазар, обяви още Си. Пазарните реформи ще продължат, но едновременно с това държавните фирми ще бъдат укрепвани и не се предвижда тяхната приватизация.

Китай е твърдо против независимостта на Тайван, заяви още Си. Той се обяви против "сепаратизма" на Тибет и Хонконг.

В речта си президентът обяви плановете си за "социалистическа модернизация" на Китай, която трябва да бъде завършена до 2050 г.

Конгресът беше открит с тричасовата реч на Си Цзинпин пред 2000 делегати, събрани в столицата Пекин, за да изберат ръководството на Политбюро и лидера на Поднебесната империя, които ще управляват през следващите 5 години. Това е най-важното политическо събитие в страната и се очаква също да начертае пътя за развитие на китайската икономика до следващия конгрес.

Във фокуса на събитието е дали Си Цзинпин ще запази поста си и какви са плановете му за следващия мандат.

Над 2000 делегати се събраха на Конгреса на Китайската комунистическа партия.
Активисти за независимост на Тибет протестират по време на Конгреса в столицата на Непал Катманду.