Какво се случва обикновено в социалните медии след терористичен акт? Започва да циркулира хаштаг с "Моля се за..." или "Аз съм...". Потребителите споделят снимки, изразяват тъга и съпричастност, отбелязва Би Би Си.

Но след смъртоносните атаки в Могадишу, столицата на Сомалия, в събота, когато загинаха близо 300 души, някои потребители започнаха да питат къде е солидарността със Сомалия и защо няма такива хаштагове след тази трагедия за разлика от реакциите след терористични актове в САЩ и Европа.

Самоубийственият атентат с камион бомба в събота е най-кървавият инцидент в Сомалия, след като страната беше атакувана от ислямистката групировка "Ал Шабаб" през 2007 г. Някои от телата бяха изгорени до невъзможност да бъдат разпознати. Една от идентифицираните жертви е Мириам Абдулахи, студентка по медицина, която трябвало да се дипломира на следващия ден. Баща ѝ пътувал към Могадишу, за да присъства на дипломирането ѝ, но се оказва, че идва за погребението ѝ. Сърцераздирателни истории като тази не са по-различни от всички разкази, които се споделят след големи трагедии в различни части на света.

Кхалед Бейдун, професор по право в Детройт, критикува дълбочината на медийното отразяване с пост в социалните медии, който беше споделен стотици пъти във фейсбук и над 6000 пъти в туитър.

"Мразя да сравнявам човешките трагедии, но мейнстрийм медиите те карат да го правиш", написа той във фейсбук. "Няма никакви призиви, които заявяват "Ние сме Могадишу", никакви трогателни изображения, които да се разпространяват в знак на солидарност из социалните медии", добавя той.

Той не е единственият, който мисли така. Между събота, когато стана терористичният акт, и ранните часове на понеделник хаштагът  #IAmMogadishu събра около 200 туита. Във вторник вече имаше над 13 хил. туита, тъй като потребителите в социалните мрежи започнаха да изразяват своя яд заради липсата на медийно внимание към атаките.

Въпреки липсата на солидарност от страна на Запада с Могадишу самите сомалийци използват силата на социалните медии, за да съберат подкрепа за благотворителни цели.

Gurmad252 - това е уебсайт, създаден с подкрепата на сомалийските власти от доброволци и семействата на жертвите, да се идентифицират част от загиналите с помощта на социалните медии.

A GoFundMe page е създаден от сомалийците в Швеция фонд, който да плаща за безплатни линейки. Той вече е достигнал първоначално поставената цел от 100 хил. шведски крони, или малко над 12 хил. долара.