От болницата в Стара Загора бе изписан по негово желание Христо Тиляшев, помощник-машинист на дерайлиралия в събота влак София-Варна.

Малко след 15 ч. в събота композицията към морето катастрофира при гара Калояновец, като локомотивът се обърна и се удари в третия вагон. В момента е управлявал именно Тиляшев. При катастрофата загина машинистът Венко Тодоров, а 15 души бяха ранени. 5 от тях все още са в болница в Стара Загора, но са в стабилно състояние.

Самият Тиляшев бе опериран.

По-рано днес се появи информация от News 7, че семафорът преди Калояновец е позволявал движение направо, а не наляво или надясно, което позволява движение с висока скорост. За източник бе посочена обаче единствено жената на Тиляшев.

Министърът на транспорта Данаил Папазов пък обяви в Бургас, че "неговото лично мнение" е, че трагедията е придизвикана от превишена скорост на влака. Не стана ясно на какви данни се базира той.

Досъдебното производство в Окръжна прокуратура Стара Загора е образувано за  причиняване на телесни повреди на повече от едно лице и смърт на едно лице. Гонворителката на обвинението Нейка Тенева изрично уточни, че на този етап разследването е срещу неизвестен извършител. 

Готова е аутопсията на загиналия машинист, разговаряно е и с Тиляшев, казаха още от прокуратурата. Тенева отказа подробности какво е обяснил оцелелият помощник, но още веднъж уточни, че на 42-годишния Тиляшев не са повдигнати обвинения. За разследването ще се ползват и материали от видеокамери в района.

Щетите към момента се изчисляват на над 2 млн. лв.