Председателят на Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) - структурата, която отговаря за прилагането на специални разузнавателни средства, ще има мандат от 5 години. А при изтичането му същият председател ще може да бъде преназначен само за срок от още 5 години. Тези промени в Закона за СРС прие парламентът. Предложението бе на депутати от ГЕРБ начело с Цветан Цветанов. Начинът на назначение - с президентски указ по предложение на Министерския съвет, не се променя. 

Според мотивите на ГЕРБ така ще се уеднакви практиката с тази в специалните служби, където председателите имат мандат. ДАТО бе създадена преди 4 години и оттогава неин председател е Цветан Китов. Той бе назначен от кабинета "Орешарски" с 4-годишен мандат. С промени в закона от 2015 г. обаче мандатът отпадна, а назначението става с указ на държавния глава. Оттогава досега обаче Китов изпълнява длъжността, без да има издаден за това указ, показва справка в официалния раздел на "Държавен вестник". 

На 28 август тази година правителството предложи на президента Румен Радев да издаде указ за назначаването на Китов, "считано от 23 октомври" тази година. Такъв обаче и към момента няма. Държавният глава е в правото си да не го издава, тъй като няма законов срок за това.

Правната неразбория около статута на Китов, който е назначен с 4-годишен мандат във време, в което законът предвиждаше такъв и който мандат изтече, а след 2015 г. изпълнява длъжността без указ и при отпаднал мандат, както изискват промените, според юристи поставя под въпрос актовете на ДАТО. А те са за разрешения за прилагане на СРС. 

Подозрението бе, че ГЕРБ бързат с промени в закона, с които се въвежда мандат, за да поправят правния хаос, и все пак Китов да получи нов 5-годишен мандат. В приетия текст на закона се предвижда възможност за преназначаване още веднъж за още 5 години. Не става ясно дали досегашните 4 години на Китов начело се включват в сметките, но логиката е, че не - до момента той не е бил назначаван на поста по реда с президентски указ и въвеждането отново на мандатност. 

Славчо Велков от БСП реагира днес в залата на промените и обяви в прав текст, че целта е гарантиране на мястото на Китов за още 10 години.

"Чудя се защо не направихте мандата в ДАТО пожизнен", заяви депутатът от левицата.

От ГЕРБ отново споделиха мотивите си, че проектът е с цел по принцип да се уеднакви подходът при назначения на ръководствата в спецслужби.

Предстои да се разбере дали Румен Радев ще подпише промяната в закона, за да бъде обнародвана, и дали ще подпише указа за назначение на Китов. И кога. 

Историята се развива посред неприключилата сага с отнетия допуск до класифицирана информация на зам.-председателя на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Георги Гатев. Допускът му бе отнет от ДАНС по искане на прокуратурата, но Бюрото на практика е органът, който контролира и работата на ДАТО. Независимият орган твърди, че има масови нарушения в използването на СРС.

Цветан Китов в компанията на Борислав Сарафов (вляво) и Владимир Писанчев (вдясно).

Самият Китов бе възлов свидетел по т. нар. дело "Червеи". Делото завърши с осъдителна условна присъда само за подписвалата разрешения над срока бивша шефка на СГС Владимира Янева, но не донесе никакви последствия за всички от изпълнителната власт, осъществявали операцията.

По делото, по което се явяваха като свидетели бившият министър Цветлин Йовчев, ексшефът на ДАНС Владимир Писанчев и мн. др., Китов засвидетелства, че някой си е подал устен сигнал (от който няма останали писмени следи, б.р.) и на базата на него ДАНС се е задействала да се включи към тайния МВР масив - Централен полицейски регистър.