Най-известната разследваща журналистка на Малта Дафне Каруана Галиция загина в понеделник, взривена от бомба в колата си. 53-годишната Дафне пишеше за корупция в правителството и по високите етажи на властта в Малта, тя работеше и по "Досиетата Панама". Половин час преди смъртта си журналистката публикува пост, в който началникът на кабинета на премиера беше обвинен в корупция. Един от тримата ѝ синове Матю Каруана Галиция, който също работи като разследващ журналист, написа разтърсващо обръщение във фейсбук след смъртта на майка си:

Майка ми беше убита, защото стоеше между върховенството на закона и тези, които искаха да го нарушават, както много силни журналисти. Тя беше мишена, защото беше единственият човек, който го правеше. Това се случва, когато институциите на държавата са обезсилени - последният човек, който остава да ги защитава, често е журналист. Това я превърна в първия човек, който е убит.

Никога няма да забравя как тичах сред ада на полето, като се опитвах да намеря начин да отворя вратата, клаксонът на колата все още свиреше оглушително, и крещях на двама полицаи, които се появиха с един-единствен пожарогасител да го използват. Те ме гледаха. "Много съжаляваме, но не можем нищо да направим", каза единият от тях. Аз погледнах надолу и около мен бяха разпръснати части от тялото на майка ми. Осъзнах, че са прави, беше безнадеждно.

"Кой е в колата?", попитаха ме те.
"Майка ми е в колата. Мъртва е. Мъртва е заради вашата некадърност."

Да, некадърност и мърлявщина, чийто резултат беше, че не успяха да предотвратят това, което се случи.

Съжалявам, че съм твърде образен, но така изглежда войната и трябва да го знаете. Това не беше обикновено убийство и не беше трагедия. Трагедия е, когато някой е сгазен от автобус. Когато навсякъде край вас има кръв и пламъци, това е война. Ние сме хора на война срещу държавата и организираната престъпност, които станаха едно цяло.

Няколко часа по-късно, докато този клоун премиерът правеше изявление пред парламента за журналист, който той демонизираше и тормозеше повече от десетилетие, един от полицейските сержанти, който трябваше да разследва убийството ѝ, Рамон Мифсуд, написа във фейсбук: "Всеки получава това, което заслужава, кравешки лайна. Чувствам се щастлив:)"

Да, ние се намираме в мафиотска държава, където вече можеш да си промениш пола в личната си карта (и слава Богу!), но могат и да те взривят на парчета, защото упражняваш свои основни свободи. Тя е само за хора, които трябва да ви защитават, но вместо това празнуват. Как стигнахме дотук?

Културата на безнаказаност беше оставена да разцъфти от правителството на Малта. Не е голямо утеха, че премиерът каза, че няма да се успокои, докато престъпниците не бъдат заловени, след като той оглавява правителство, което окуражава точно тази безнаказаност.

Първо напълни кабинета си с измамници, след това полицията с измамници и малоумници, след това съдилищата с измамници и некомпетентни. Ако имаше работещи институции, нямаше да има политическо убийство, което да се разследва - а аз и моите братя все още щяхме да имаме майка.

Премиерът Джоузеф Мускат, началникът на кабинета му Кейт Шембри, зам.-шефът на Лейбъристката партия Крис Кордона, Конрад Мици, главният прокурор, и дългият списък от полицейски комисари, които нищо не направиха - вие сте съучастници. Вие сте отговорни за това. 

Текстът е от фейсбук профила на Матю Каруана Галиция.