Министерският съвет включи в списъка на стратегическите обекти от значение за националната сигурност оградата по българо-турската граница, става ясно от съобщение на правителстветата пресслужба.

В официалния текст се говори за "временно възпрепятстващо съоръжение" както е официалното означение на оградата.

"Решението ще допринесе за опазване неприкосновеността на държавната граница и недопускане на случаи на изтичане на информация за начините и методите на опазване, както и оперативните възможности за охрана на границата, както и за подобряване на контрола за нерегламентирано преминаване на държавната граница и за превенция за осъществяване на незаконни дейности в близост до държавната граница", се казва в мотивите.

Буди интерес формулиравката за "недопускане на случаи на изтичане на информация за начините и методите на опазване, както и оперативните възможности за охрана на границата".  И по-точно - правната й широта.

Точно с такъв претекст през лятото вицепремиерът Валери Симеонов внесе сигнал в прокуратурата срещу депутатката от БСП Елена Йончева. Тя бе набедена, че "насочва бежанския поток, застрашавайки националната сигурност".

„Това са престъпления, свързани с държавна тайна, с конфиденциална информация, свързана с националната сигурност. Най-общо казано нещо като национална измяна“, формулира тогава Симеонов "престъплението", в което подозира Йончева.

Всъщност на 2 юни в интервю пред бТВ журналистката-депутат показа снимки, че в 21-километров участък между р. Тунджа и Марица оградата е направена едноредова, а финансирането е отпуснато за двойна.

Елена Йончева показва на Антон Хекимян как сме платили за двойна ограда, а е построена единична

Тя показа снимки, които ѝ били предоставени от нейни сътрудници в Хасково, откъдето е избрана за депутат.

"Съответните органи трябва да направят своето разследване - кой търгува с българските национални интереси", заяви тогава Йончева.

Валери Симеонов не скри избухването си и дори снима в любимия си туитър профил собствения си сигнал, който внесъл до главния прокурор Цацаров. Днес пък вицепремиерът се похвали в туитър, че оградата вече е в списъка със стратегически проекти, но малко по-късно този туит изчезна.

Прокуратурата само преди дни отказа да образува досъдебно производство по сигнала на Симеонов.

Пред журналисти пък Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор, каза, че още се работело по самата същина на сигнала на Елена Йончева - дали има злоупотреби.

Списъкът със "стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност" е дълъг и може да бъде видян тук. Всички те се определят от едно - дописвано многократно - Постановление на Министерския съвет № 181 от 2009 г. (изброяването е на края на постановлението, б.р.).