Над 12 млн. души по света вече са споделили своя неприятен опит като жертви на сексуално насилие и тормоз, след като хаштагът Me too избухна в социалните медии, пише "Индипендънт".

Фразата започна да циркулира в туитър, след като хората бяха приканени да споделят своите изживявания след разкритията за действията на холивудския процудент Харви Уайнстийн.

Хиляди реагираха на призива на актрисата Алиса Милано, когато тя сподели скрийншот с предложението в социалните медии.

"Трябва да дадем на хората усещане колко огромен е този проблем", обясни тя.

След 24 часа над 500 хил. туита и над 12 млн. поста във фейсбук бяха споделени с тази фраза - Me too (И аз също).

Вече се появи и нов хаштаг, който насърчава мъжете да поемат отговорност. 

"Колко жени трябва да кажат  #metoo преди мъжете да реагират с #himthough?", пита Лиз Франк, която започна хаштага в туитър.

"Защо тежестта винаги пада върху жените? Омръзна ми да се преструваме, че сексуалното насилие е женски проблем. Вашият срам не е наш. Не, сър. #HimThough", обясни тя.

Новият хаштаг набира все по-голяма популярност.

В началото бяха разкритията на "Ню Йорк таймс", че Харви Уайнстийн е сключил извънсъдебно споразумение с осем жени. След това обвиненията в сексуален тормоз спрямо продуцента нараснаха главоломно и се получи ефектът на снежната топка.

Сред актрисите, които обявиха, че Уайнстийн е упражнявал сексуален натиск спрямо тях, са и топ имена на Холивуд като Анджелина Джоли, Кейт Бейкинсейл и Гуинет Полтроу.