Докато броят на жените, които обвиняват в сексуално насилие холивидския продуцент Харви Уайнстийн продължава да расте, в една страна обществото изглежда не вярва на тези твърдения - Русия.
За разлика от друг път, когато са замесени САЩ, Русия реагира сега на скандала, който набира скорост в Америка и Европа, със смесица от объркване и недоверие.

Като слага ръка пред устата си в знак на смущение, руската участничка в предстоящото следващия месец състезание "Мис Вселена" Ксения Александрова каза на репортерите, че Русия никога няма да преживее нещо подобно, благодарение на президента Владимир Путин. Кралицата на красотата не обясни по-подробно как руският лидер ще управлява този процес. Кандидатката на Русия за "Мис Свят" Полина Попова се съгласи с това и обясни миналата седмица: "Всичко зависи от това как една жена се държи с мъжа. Трябва да поддържате дистанция, тогава всичко ще бъде наред".

В Путинова Русия проблемите на жените бяха пожертвани заради растящата вълна на консерватизъм, която съвпадна с разпространението на влиянието на мощната руска православна църква. Путин декриминализира някои аспекти от домашното насилие през февруари, а дебати срещу абортите набират скорост. Само преди едно десетилетие самият Путин се опита да омаловажи сексуално насилие от страна на тогавашния израелски президент Моше Кацав, който беше обвинен и по-късно осъден, че е изнасилил подчинена*. (Кремъл по-късно обясни, че Путин си е направил шега, която се е изгубила в превода).

В дълбоко патриархалното руско общество и от двете страни на политическия спектър се нахвърлиха срещу жертвите в скандала с Уайнстийн, в който десетки жени -знаменитости обвиниха медийния могул в неприемливо сексуално поведение - от нежелани аванси до изнасилване. Сред тях са актриси от А-списъка на Холивуд от Анджелина Джоли до Роуз Макгоуан, които са добре известни на руската публика.

"Защо мълчахте през всички тези години", попита водещият в телевизия "Дождь" Михаил Козирев жените, които твърдят, че Уайнстийн сексуално ги е насилвал или тормозел. "Какво ви спря в този момент да предприемете следващата стъпка и да извикате: "Никога няма да работя с този човек" или "Опасност", каза Козирев, чийто тв канал е единствената форма на независима телевизия в страната. (Телевизията Дождь е тв каналът, който наскоро излъчи интервю с член на прословутата "Руска ферма за тролове", която се предполага, че е била въвлечена в опита да се влияе през 2016 г. на президентските избори в САЩ. Сред другите разкрития, руските тролове, които работят там са били задължени да гледат "Къща от карти").

"Лайф", прокремълски таблоиден сайт и тв канал, който отразява историята с голям ентусиазъм, описва Уайнстийн - чието име на руски се транслитерира като Вайнщейн (често срещана фамилия сред руските евреи)- с похвални и оправдателни понятия като го нарича "секс машина", който е само "луд по момичета".

По основния държавен Канал 1 водещият Иван Ургант започна своето нощно ток шоу миналата седмица с разкритията за Уайнстийн. "Така че изглежда, че в американския шоу бизнес можеш да си проправиш пътя със спане", пошегува се той с аудиторията си. "Не е като тук", каза той, преди да добави на майтап, че мъжки гард в тяхната тв кула веднъж му предложил пропуск за входа на сградата в замяна на сексуални услуги.

Докато скандалът с Уайнстийн повдига въпроси за културата на сексулното насилие в целия свят и принуждава други сектори на медии, в това число журналистиката, да направят преглед на своето поведение, Русия избягва подобно самоизучаване. Въпросите на сексулното и домашното насилие са огромно табу в страната, въпреки че и двете са широко разпространени, казват активисти.

Но зараждащото се феминистко движение в Русия осъди обвиненията срещу жертвите в аферата "Уайнстийн". В обръщение към участничката в "Мис Вселена", която благодари на Путин, че пази Русия от такива скандали, активистката на правата на жените Алена Попова каза, че говоренето за сексуалното насилие е признак за здраво общество. "Вероятно благодарите на властите, защото имаме жени, които продължават да мълчат за насилието, защото им е казано, че те са в грешка", написа тя саркастично на страницата си във фейсбук.

Попова, която няма роднинска връзка, с участничката в "Мис Свят" със същата фамилия, посочи още, че по закон Русия има много малко ефективни правни защитни механизми за жените, които са подложени на тормоз на работното място.

Сигурно има и политически елемент в съпротивата на Русия да се погледне в огледалото, казва филмовият продуцент Виктория Смирноф, която е единствената рускиня, която публично обвини Уайнстийн, че се е опитвал да се възползва от нея. 43-годишната Смирноф, която живее в Швейцария сега, обяви,че Уайнстийн я бутнал в банята на нейния хотелски апартамент в началото на миналато десетилетие в Бевърли Хилс и почнал да сваля ципа на панталоните си, Историята няма продължение, защото се намесил приятелят на Смирноф, който разбрал, че става нещо и започнал да чука на вратата. Сега тя го разказва със смях и обяснява, че не се смята за жертва.  

В имейл до "Форин полиси" тя обясни, че откакто е описала своето изживяване в петък, е била залята от молби от руските медии, но отказала да бъде интервюирана от тях, защото се опасявала, че те търсят да превърнат случая ѝ в сензация и да отклонят вниманието от проблемите на страната.

"Те няма  да пропуснат възможност да посочат с пръст Америка", написа тя.I

*"Поздравете вашия президент", каза тогава Путин, докато в залата все още имаше журналисти, на премиера на Израел Ехуд Олмерт. "Невероятен мъж. Не знаехме, че той знае как да действа с 10 жени", продължи той, намеквайки за броя на жените, подали жалба срещу Кацав. Думите предизвикаха смут и смях в залата. "На ваше място не бих му завиждал", отговори притесненият Олмерт.

Материалът е публикуван във "Форин полиси" под заглавие Russians Don’t Understand Why Anyone Is Upset With ‘Girl Crazy’ Weinstein. Авторката е кореспондент на изданието в Москва.