Градската реформаторска общност е по-добрата десница. Това заяви Петър Москов пред бТВ. Той описа накратко разликите между ГЕРБ и БСП и обясни защо Реформаторският блок (РБ) е предпочел коалиция с партията на Бойко Борисов.

"ГЕРБ държат на иконимическа и финансова стабилност. Те ще удържат евроатлантическата ориентация на България. Заради това Реформаторският блок намери допирни точки", каза Москов.

Но поясни, че от ГЕРБ не може да се очаква много повече заради липсата на идеология.

"Ако възникне още една формация вдясно, ще е много смешно. Градската реформаторска общност е по-добрата десница. Неучастието й в управлението и непродължаването на заложените от Реформаторския блок политки е лошо за държавата и лошо за тази градска общност. Разделението на общността на малки групи, които някой дирижира, е погрешно. Тази общност трябваше да се съхрани. Трябва да се направят поредните опити за окрупняване, но не на базата на отрицанието. Идеологическата спойка - около какво всички сме "за". За какво сме против знаем", каза Москов.

Той коментира и отмяната от Върховния административен съд (ВАС) национална здравна карта, изготвена от неговия екип. Според Москов по този начин се прикрива източването на здравната каса. Той обясни, че в България има 40 000 легла за активно лечение, което е "раздута, нефункционална и неефективна болнична система по мнението на всички". Данните от тази карта са показали, че леглата трябва да станат 35 000. Москов поясни, че разходът за едно легло на година е 32 000 лв., а излишните легла създават 110 млн. неефективен разход.

"Болниците в София са повече, отколкото в цяла Австрия. Няма средства, защото парите са концентрирани спрямо бизнес-интереса на определени групировки, не спрямо нуждите на хората. Тези 110 млн. лв. разход са приход за някои хора", каза Москов.

Той каза още, че от едно легло за инвазивна кардиология приходът е 360 хил. лв. годишно.

"Парите не са малко, трябва да се изразходват ефективно. Падането на картата не дава възможност на държавата да забрани всяка следваща история, която е свързана с откриване на нови болници. Лимитите на "Пирогов" са с 2 млн. лв. по-малко, в частна болница в Монтана - с 6 млн. повече. Утре в двора на врачанската болница може да се появи трета частна болница. Няма силна държава, която да каже: Това са правилата! Това бяха политики, които Реформаторският блок заложи и проведе. Всички страняха от тези политики", каза още Москов.

Според него мутренските интереси надделяват над европейския стандарт и парите за здраве безогледно се ограбват.

"Къде стои държавата? Залогът е здравето и животэт на българските граждани. Парите отиват за излишна, неефективна инфраструктура. Извършителите са неизвестни. Следващата година ще има още 20, 30, 50 нови договора на касата, а лимитът на "Пирогов" ще пада", каза още Москов.

Той се бил чувал с премиера Бойко Борисов, откакто не е министър, но говорили "общо за света".