36-годишна журналистка, актриса, участничка в риалити програми, радиоводеща и бивш член на Координационния съвет на руската опозиция в периода 2012 – 2013 г. Това пише в Уикипедия за Ксения Собчак. Наричат я още „светска лъвица номер едно на Русия“. От снощи обаче името ѝ се свързва и с още нещо – тя обяви, че ще участва в изборите за президент на Русия, които трябва да се проведат на 18 март 2018 г.

Ксения Собчак обяви кандидатурата си в писмо до вестник „Ведомости“. Вече е активен специален сайт за кампанията, който се казва „Собчак срещу всички“. За нейната евентуална кандидатура се говори отдавна в руските медии. Новината идва само ден, след като Централната избирателна комисия на Русия обяви, че основната опозиционна фигура – Алексей Навални, няма да може да се кандидатира преди 2028 г., защото е осъждан за тежко престъпление.

Той получи 5 г. условно за присвояване на над 10 000 кубически метра дърва от държавното горско предприятие "Кировлес", но в момента обжалва съдебното решение пред Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург.

След отказа за регистрация на видни дейци на опозиция, сред които на първо място е Алексей Навални, има ли вариант да бойкотираме изборите? Според мен – не. Неучастието в изборите, мълчанието на недоволните е равнозначно на равнодушното мълчание на мързеливите. То не ни позволява да видим реално колко хора са несъгласните, колко хора искат промяна“, пише Собчак в писмото си до „Ведомости“.

Ксения Собчак е получила одобрение за кандидатурата си от Кремъл, съобщи самата тя. Журналистката е информирала лично президента Владимир Путин за намеренията си – това станало по време на интервю за документален филм за нейния баща.

Ксения Собчак е дъщеря на Анатолий Собчак, който бе първият кмет на Санкт Петербург след промените. По това време Владимир Путин е съветник на кмета, а по-късно става и негов заместник.

В обръщението си Собчак се обявява за протестния кандидат:

Във вашата бюлетина ще има графа „Не подкрепям никого“ - това е Ксения Собчак. Против ли сте това, че от години в бюлетините са само Зюганов, Явлински и Путин и техните дубльори? Искате ли да покажете своята активна позиция, но вашият кандидат не е допуснат до изборите? Нямате свой кандидат? Отбележете Собчак. Няма да я изберете за президент. Вие просто имате законен и мирен начин да кажете „Стига толкова! Прекалихте!

От 2013 г. Ксения Собчак е омъжена за актьора Максим Виторган. През 2016 г. се роди синът им Платон.