Всички погледи днес са насочени към Брюксел, където се събират държавните и правителствените ръководители на страните членки на Европейския съюз. И докато лидерите на 27-те обсъждат дали е достигнат достатъчен напредък в преговорите за Брекзит, за да преминат те към втората си фаза, британската министър-председателка Тереза Мей ще се обърне към гражданите на Евросъюза, за да ги увери, че няма да станат разменна монета. Крайнодясната Партия на свободата на Австрия поставя условия за участието си в управляващата коалиция, а напрежението ескалира между Каталуня и Испания, за която не стана съвсем ясно дали провинцията е обявила независимост или не. А докато вниманието е насочено към Брекзит и Каталуня, румънското правосъдно министерство обяви, че спорният план за съдебна реформа, критикуван от Брюксел, е готов. Въпросът е дали ще бъде приет или правителството няма да издържи на натиска на магистрати и граждани...

Среща на върха

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер се срещна с лидера на австрийската Народна партия Себастиян Курц, който спечели парламентарните избори в неделя.

Държавните и правителствените ръководители на ЕС се събират днес в Брюксел за двудневна среща на върха, чийто дневен ред обхваща въпроси от миграцията до Брекзит. Очаква се лидерите да поискат ЕС да ускори изграждането на единен дигитален пазар, да обяви до края на годината първото в историята си постоянно структурирано сътрудничество в областта на отбраната и да засили работата с правителствата на трети страни за ускоряване на връщанията на нелегални мигранти. Срещата ще се занимае и с външнополитически въпроси, между които отношенията между ЕС и Турция. Между 28-те обаче няма единодушие за прекратяване на присъединителните преговори на тази страна, за което призоваха някои столици като Берлин и Виена. Лидерите без британската министър-председателка Тереза Мейсе очаква да заключат, че още няма достатъчен напредък в преговорите за Брекзит, за да преминат те към втората си фаза - за бъдещите отношения между Великобритания и ЕС. В черновата на заключителния документ обаче има индикация, че решение за това може да има на последната за тази година среща на върха през декември, при условие, че дотогава бъде постигнат достатъчен напредък по трите главни въпроса на преговорите за раздялата - правата на гражданите, финансовите задължения на Обединеното кралство към ЕС и бъдещият граничен режим между Ирландия и Северна Ирландия.

Брекзит

Всички се чудят какво ще обещае Тереза Мей на европейските граждани...

Британската министър-председелка Тереза Мей се очаква да излезе с обръщение към гражданите на ЕС в Обединеното кралство. Тя ще ги призове да останат в страната и ще ги увери, че няма да станат разменна монета в преговорите ѝ за напускане на съюза. Очаква се Мей да публикува обръщението си във фейсбук и в него да увери близо 3-те милиона граждани на ЕС във Великобритания, че те ще могат да останат там след Брекзит и че дори вече няма да бъдат длъжни да представят цялостна здравна застраховка за целта. "Гражданите на ЕС, които са устроили живота си в Обединеното кралство, имат огромен принос към нашата страна", се очаква да каже Мей според предварителен текст на обръщението, видян от Ройтерс. "Ние искаме те и семействата им да останат. Не мога да бъда по-ясна: Гражданите на ЕС, живеещи законно в Обединеното кралство днес, ще могат да останат".

Испания

На 10 октомври Пучдемон обяви независимост, но не съвсем. Ще изпълни ли ултиматума на Рахой?

Централното правителство предложи на регионалното в Каталуня да провде избори, които биха довели до решаването на кризата. В 11 часа българско време днес изтича крайният срок, който министър-председателят Мариано Рахой даде на каталунския лидер Карлес Пучдемон, да оттегли декларацията за независимост. Мадрид заплаши да отнеме автономията на Каталуня, ако властите ѝ обявят независимост.

Австрия

За крайнодясната партия на Ханс-Кристиян Щрахе позицията вътрешен министър е ключово условие за участие в коалицията.

Крайнодясната Партия на свободата ще се включи в бъдещата упраляваща коалиция в Австрия само ако получи вътрешното министерство, заяви лидерът й Ханс-Кристиян Щрахе. "Няма да паднем на колене пред никого. С 26% ние естествено се стремим да вкараме приоритетите си в правителството", заяви той. Антиимигрантската партия на свободата спечели 26% на изборите в неделя и зае трето място след Народната партия и социалдемократите. Вътрешното министерство в Австрия отговаря за контрола на имиграцията и борбата с тероризма и затова е важно за крайнодесните.

Румъния

Правосъдният министър Тудорел Тоадер защити предложенията за съдебна реформа.

Завършен е планът за реформа на съдебната система в Румъния, обяви правосъдният министър Тудорел Тоадер. Брюксел критикува предвижданите промени още през август и ги определи за стъпка назад в борбата с корупцията. Планът предвижда правителството да контролира инспектората, който наблюдава работата на съдиите. Сред предложенията е също министърът на правосъдието да назначава главния прокурор вместо президента. Срещу реформата се обявиха президентът Клаус Йоханис, магистрати и дипломати. Повече от 3 500 съдии и прокурори подписаха петиция за оттегляне на предложенията, които трябва да бъдат обсъдени от правнтата комисия в парламента в следващите седмици.

Съдът в Люксембург

Физически тестове вместо фиксирани критерии за ръст, предложи Съдът на Европейския съюз.

Страните в Европейския съюз не могат да налагат ограничение в ръста за полицаи, реши съдът в Люксембург. Делото беше заведено от гражданка на Гърция, която твърди, че изискването за минимален ръст на полицейските академии в страната дискриминират жените. Европейският съд определи ограничението за незаконно, защото много длъжности в полицията не изискват специфични физически характеристики. Според магистратите провеждането на физически тестове е по-добрият вариант за оценка от фиксираните критерии и не дискриминира жените.