Британската министър-председателка Тереза Мей днес ще направи пореден опит да разблокира преговорите за "Брекзит" и да ги придвижи към следващата им фаза - за бъдещите отношения на страната ѝ с ЕС, но едва ли ще успее.

Двадесет и седемте държавни и правителствени ръководители, пред които тя ще говори тази вечер на среща на върха на ЕС в Брюксел, са се приготвили да заключат, че още няма достатъчен напредък по трите точки на развода - правата на гражданите, британската изходна сметка от ЕС и бъдещият граничен режим между Ирландия и Северна Ирландия.

В черновата на заключителния документ на срещата обаче има индикация, че на срещата си преди Коледа лидерите могат да дадат зелена светлина на втората фаза на преговорите, при условие че необходимият напредък в първата дотогава е факт.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че ще предложи 27-те да започнат предварителна подготовка за преговорите по бъдещите отношения.

Очаква се днес Мей да направи обръщение към почти трите милиона граждани на ЕС в страната ѝ с уверения, че ще могат да останат и да запазят правата си след "Брекзит". 

Според Ройтерс така тя ще се опита да измести фокуса на дискусията с останалите в ЕС от трудния въпрос за британските финансови задължения към съюза, където преговорите са в безизходица. 

Едва ли обаче тази маневра би променила нещо - 27-те са категорични, че достатъчен напредък трябва да има и по трите въпроса на раздялата.

Мей рискува да разгневи твърдите брекзитъри в нейната Консервативна партия и те да си потърсят друг лидер, ако предложи повече от 20 милиарда евро като изходна сметка на Великобритания. Според Ройтерс такава е сумата, за която тя намекна в реч във Флоренция на 22 септември.

Макар страните досега официално да не са назовавали числа, медиите твърдят, че минималната сума, за която настоява ЕС е три пъти по-голяма.

Твърдолинейни привърженици на Брекзит настояват правителството просто да напусне преговорите и Великобритания да излезе без споразумение от ЕС, приемайки, че след Брекзит отношенията с ЕС ще се подчиняват на правилата на Световната търговска организация. 

Двадесет и седемте ще приемат позицията си по преговорите утре в отсъствието на Мей.

Дневният ред на двудневната среща на върха обхваща въпроси от миграцията до отбраната. Те ще приемат календар за реформи в ЕС до средата на 2019 г. 

Най-важните от тях включват бюджет и финансов министър на еврозоната, превръщането на спасителния ѝ фонд (Европейския механизъм за стабилност) в Европейски валутен фонд, схема за застраховка срещу безработица и механизъм за несъстоятелност на държави в еврозоната.

Конкретни решения по тези въпроси трябва да има на среща на върха на ЕС насрочена за 28 и 29 юни догододина, ден преди края на българското председателство.

В календара, предложен от председателя на Европейския съюз Доналд Туск, се посочва и че еврозоната трябва да вземе решенията за завършване на банковия си съюз до срещата на върха през декември т.г.

Днес се очаква лидерите да поискат ЕС да ускори изграждането на единен дигитален пазар, да обяви до края на годината първото в историята си постоянно структурирано сътрудничество в областта на отбраната.

Те ще призоват и Европа да засили работата си с трети страни за връщанията на нелегални мигранти както и финансовата си помощ за държавите от третия свят, които са източници на миграция.

Срещата ще се занимае и с външнополитически въпроси, между които отношенията между ЕС и Турция. Между 28-те няма единодушие за прекратяване на присъединителните преговори на тази страна, за което призоваха някои столици като Берлин и Виена. 

В черновата на заключенията има и искане към Северна Корея да прекрати програмите си за ядрени оръжия и балистични ракети и предупреждение за бъдещи санкции - вероятно спрямо страни, които търгуват с режима в Пхенян.

В ЕС има забрана за всякакъв бизнес със Северна Кориея, а наскоро съюзът прие и забрана за износа на петрол и петролни продукти за нея. Русия и Китай отказват да наложат същото ограничение.