До 2010 г. у нас не е имало нито едно дело "за радикален ислям". От тогава досега обаче те са 50. Това заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов след работна среща в Министерския съвет, посветена на радикалния ислям. В срещата участваха министри, заместник-министри и експерти от министерствата на вътрешните работи, на отбраната, на финансите, на образованието и науката, както и представители на прокуратурата, ДАНС, Държавна агенция "Разузнаване", дирекция "Вероизповедания" към МС и експерти от научните среди.

Каракачанов уточни, че действащите в момента закони са крайно либерални и позволяват почти безконтролно на територията на страната да се създават частни курсове, частни детски градини и частни религиозни общности, като по този начин у нас се появява нетрадиционан за България ислям, какъвто не е имало дори по време на Османската империя.

"За да се справим с радикалния ислям в България, ще променим много закони. Оказва се, че проблеми, които наблюдаваме в редица европейски държави, вече съществуват и в България. Най-вече става дума за безразборно финансиране от частни структури на религиозни общности, чрез които се прави опит да се реализира политическо влияние в страната", заяви Каракачанов.

Според него в закона за вероизповеданията трябва да се ограничи правото на чужди граждани, финансирани от чужди структури, да пребивават на територията на страната и да извършват религиозна дейност. Трябвало да се забрани и участието на чужди граждани в ръководствата на вероизповеданията. Каракачанов обясни, че в момента всеки един човек може да препише устав от някое религиозно изповедание и да регистрира своя църква, която да се намира дори и в собствения му дом.

"Не трябва да продължава практиката хора, завършили теология или религия, в страни, в които се практикуват радикални форми на една или друга религия, да преподават или проповядват на територията на България", заяви Каракачанов.

Според него придобиването на средно или висше религиозно образование трябва да става под шапката на Министерство на образованието.

"Тогава преподаването на религии ще става само под контролна на министерството. Това може да се случи чрез изграждането на специален факултет, който да извършва тази дейност, а не тя да се прави безразборно. Защото никой в нашето общество няма интерес това да се случва. Още не се знае колко ще струва, но със сигурност безопасността на нашето общество струва повече", обясни Каракачанов.

Според него са наложителни и спешни промени в Наказателния кодекс, чрез които да се дефинират тези радикални практики, за да могат правораздавателните органи да ги санкционират по-лесно.