Иран ще продължи да развива програмата си за балистични ракети въпреки наложените от САЩ санкции, казаха Революционните гвардейци в изявление, цитирано от Ройтерс.

"Балистичната програма на Иран ще продължи да се развива дори с по-голяма скорост като отговор на враждебния подход на Тръмп към революционната организация (гвардейците - б.р.)."

Миналата седмица американският президент Доналд Тръмп осъди режима в Иран като фанатичен и отказа да продължи да се придържа към ядрената сделка. Той наложи нови санкции върху Революционните гвардейци, известни като Корпус на стражите на Ислямската революция. Американското Министерство на финансите ги включи в списъка на терористичните организации.

САЩ и другите страни в ядреното споразумение призоваха Техеран да спре балистичната си програма и да не произвежда ракети, способни да транспортират ядрено оръжие. Иран отрича да има такива планове.

"Налагането на жестоки санкции върху Гвардейците и враждебния подход на грубия президент показва провала политиката на Америка и Ционисткия режим в региона."

Балистичната програма на Иран е една от най-развитите в Близкия Изток. Техеран я смятя за ключова за защита от агресията на Саудитска Арабия и съюзниците й, както и Израел.

"По-решителни и по-силни от всякога, Гвардейците ще продължат да защитават Иран и интересите му."