Администрацията на Доналд Тръмп все още е разделена по въпроса дали той да посети или не демилитаризираната зона между двете Кореи, пише в. "Ню Йорк таймс".

През ноември президентът на САЩ ще бъде на 12-дневна обиколка из пет азиатски държави. Сред тях е Южна Корея - един от най-ключовите американски съюзници. Целта на Тръмп е да засили натиска срещу Северна Корея. Обиколката ще трае от 3 до 14 ноември.

Посещението на демилитаризираната зона се превърна в символ на американската решимост срещу заплахата от Пхенян. От Роналд Рейгън насам всички президенти на САЩ с изключение на един са посещавали това място, известно като "границата на свободата".

През април там бе вицепрезидентът Майк Пенс.

Някои съветници на Тръмп се опасяват, че евентуално негово посещение на демилитаризираната зона може да покачи още повече напрежението на корейския полуостров. Други пък са обезпокоени за личната му сигурност, твърдят хора, разговаряли с чиновници от администрацията.

Според ветерани на азиатската политика в администрациите на Джордж Буш-младши и Барак Обама смятат, че би било глупаво Тръмп да не отиде в зоната. Против това обаче са администрацията на южнокорейския президент Мун Дже Ин и американският Държавен департамент. Те се опасяват, че такава визита може да засили още повече войната между президента на САЩ и севернокорейския вожд Ким Чен Ун.

От Белия дом отказват коментар и заявяват, че засега не са готови да огласят пълния маршрут на пътуването на Тръмп.

Попитан през седмицата дали посещение в демилитаризираната зона ще провокира Пхенян, Тръмп отговори, че подробностите около пътуването още не са уточнени.

Тръмп вече отправи немалко предизвикателства на фона на съобщенията, че ракетната и ядрената програми на Северна корея бележат по-бърз от очаквания напредък. Той на няколко пъти нарече Ким Чен Ун "Ракетчика", а в речта си в ООН през септември заяви, че САЩ са готови "тотално да унищожат" КНДР, ако е необходимо.

Ким отговори със собствената си груба риторика, като нарече Тръмп "раздразнен американски сенилен старец" и заплаши да удари остров Гуам и да изпробва ядрена бойна глава над Тихия океан.

Вицепрезидентът Майк Пенс гледа към северна корея от демирлитаризираната зона.

Тръмп ще има много възможности да използва острия си език, отбелязва "Ню Йорк таймс". Това ще стане още с посещението му на военната база "Пърл Харбър" на Хавайските острови на път за Азия. В Токио той ще се срещне с родителите на японка, отвлечена от севернокорейски агенти преди 40 години. А в Сеул ще произнесе реч пред южнокорейския парламент.

Според бивши и настоящи американски представители обаче президентско посещение на демилитаризираната зона е по-сериозно послание към американските и южнокорейските войски, които патрулират граничния район, намиращ се само на 50 километра от Сеул, както и към вражеските сили от другата страна. То е, че САЩ остават ангажирани с двустранния договор за отбрана, който съществува от началото на примирието, спряло сраженията в корейската война през 1953 г.

"Демилитаризираната зона работи подобно на нещо като усилвател, - казва Даниел Ръсел - помощник държавен секретар по въпросите на Източна Азия и тихоокеанския регион по времето на Обама. - Посланието придобива по-войнствен и по-зловещ тон, когато иде от военен команден пост пред вратите на Северна Корея."

Джордж Буш-старши е единственият президент от Рейгън насам, който не е посетил зоната като президент. Все пак той бе там като вицепрезидент на Рейгън.

Обама посети мястото по време на пътуването си през 2012 г. до Сеул за среща за ядрената криза, като каза на войските, че "разликата между Южна и Северна Корея не може да бъде по-ясна, по-очевидна - и двете неща в смисъл на свобода, но и в смисъл на благоденствие".

През 1993 г. Бил Клинтън заяви пред журналисти по време на обиколката си из демилитаризираната зона, че ако Северът някога използва ядрено оръжие, "това ще бъде краят на страната им". Клинтън стигнал толкова далече по "моста, по който няма връщане", свързващ двете Кореи, че се твърди, че агентите на Сикрет сървис извадили пушки, за да го пазят, в нарушение на прекратяването на огъня от Корейската война.

Чиновниците в Сеул и Токио с нетърпение очакват Тръмп да потвърди ангажимента към американските договори за отбрана с източноазиатските съюзници. Той вече извади от равновесие Мун Дже Ин и японския премиер Шиндзо Абе, като разкритикува отрицателния търговски баланс на САЩ с двете страни, като се оттегли от подписаното от 12-държави азиатско-тихоокеанско търговско споразумение и поиска предоговаряне на двустранния търговски договор с Южна Корея, подписан от Обама през 2011 г.

Същевременно съветниците на Мун се опасяват, че визита на Тръмп в демилитаризираната зона може да увеличи шансовете за грешни сметки, които да предизвикат военна конфронтация или да имат други неволни последици като например заради това да пострадат азиатските финансови пазари или да бъде прекъсната подготовката за зимната олимпиада, която ще се състои през февруари 2018 г. в Пьонгчан, Южна Корея.