IBM постигна впечатляващ рекорд - пазарната стойност на компанията се покачи с 12,6 млрд. долара само за 24 часа. Това стана, след като 106-годишната компания публикува финансовите си резултати за третото тримесечие от годината, съобщи Ройтерс.

Софтуерната компания винаги е била стабилна, но през последните няколко години бележеше спад на приходите. Управляващите я обаче видно са си свършили работата, като инвестираха сериозно в перспективни направления - облачни услуги, киберсигурност и анализ на данни. Именно от тези три направления идват 46% от приходите.

Вследствие на това анализаторите бяха подценили сериозно IBM и ѝ даваха далеч по-лошо резултати. След публикуването на реалните данни обаче интересът към акциите на компанията избухна. Подобен ръст на стойността на компанията не е регистрират от 2009 г. насам.

Увеличението в рамките на 24 часа е 9-тото най-голямо на борсата през това хилядолетие. Покачването на себестойността на една акция е второто най-голямо в историята на стоковата борса.

Citi и Barclays вече повишиха прогнозата за курса на акциите на компанията.