Няма да има намеса на Европейския съюз в Испания, заяви председателят на Съвета на Европейския съюз Доналд Туск. Той коментира, че напрежението между Испания и провинцията Каталуня, където на 1 октомври се проведе референдум за независимост, не е в дневния ред на срещата на върха в Брюксел и няма да има сериозен дебат по темата.

"Нашата позиция е ясна - няма място за европейски интервенции."

Постигнат е значителен прогрес при ограничаване на миграцията към Европа, но има още много работа, каза още Туск. 

Евросъюзът ще помогне на Италия, която е залата от нелегални мигранти от Северна Африка с пари и посредничество между италианските и либийските власти, каза още Туск в Брюксел, където се провежда двуднена среща на държавните и правителствените ръководители на страните членки на Европейския съюз.

"Докато съм тук, ще бъда пазител на европейското единство. Не защото това е задължението ми като председател на Съвета на Европейския съюза, а защото искрено вярвам в него."

Туск заяви също, че ЕС работи за затваряне на средиземноморския маршрут на мигранти.

Сумата, която обещавахме за борба с миграцията се увеличаваше непрекъснато, докато не стигна 3.1 милиарда евро, част от които са от преструктурирането на бюджета, а друга - от страните членки, заяви председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. От тях обаче в доверителния фонд за Африка държавите членки са допринесли с 1.75 мириона евро, което не е достатъчно, отбеляза той.

"Ако искаме да бъдем полезни в Африка, трябва да увеличим тази сума."

Попитан дали Европейската комисия ще се включи в преговорите за газопровода Северен поток, Юнкер заяви, че страните членки нямат обща позиция по въпроса и ЕК няма мандат да преговаря от името на всички.

"Въпреки това смятаме, че Европейската комисия би била от полза в преговорите."

ЕС ще задейства всики възможни механизми, за да помогне на Португалия, която е обхваната от горски пожари, обеща още Юнкер.

На съвместната си пресконференция Юнкер и Туск не обявиха официалната позиция на ЕС относно навлизането на преговорите за "Брекзит" във втората им фаза.

Кризите със Северна Корея и Иран заемат ключово място в дневния ред на Срещата на върха в Брюксел, обяви върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини.

"Оставаме ангажирани с точното изпълнение на ядрена сделка с Иран от всички страни. Смятаме, че това е ключово за сигурността на Европейския Съюз и региона. Виждаме същия подход от другите ни световни партньори - от Русия, през Китай до Африканския съюз", каза Могерини.

Тя обяви също, че усилията на Евросъюза за ограничаване миграционния поток вече дават резултати и броят на хората, които влизат в Европа през Средиземно море е намалял през лятото.

Следващия месец ще бъде обявено създаването на отбранителен съюз. Работата по тясното сътрудничество в сигурността и отбраната ще започе до декември.

Германският канцлер Ангела Меркел за пореден път призова за намаляване на европейските средства за Турция, която според нея се справя добре с контрола над миграцията, но нарушенията на човешките права предизвикват сериозно загриженост.

"Не само германци са арестувани, върховенството на закона в урция като цяло се движи в грешна посока. Ще подкрепя намаляване на европейските фондове", каза днес Меркел.

"Съветът на ЕС минава под посланието за единство - единство на Европа, единство на на Испания", пък заяви френският президент Еманюел Макрон.

Британската премиерка Тереза Мей пък определи като ключов елемент от бъдещето на Европейския съюз и Великобритания сътрудничеството, което за нея е ключово за срещата на върха.