През март 2018 г. руснаците ще избират следващия си президент. Почти 20 души се кандидатираха досега. Последната е Ксения Собчак. Тя не е вашият стандартен политик - 35-годишна, от висшето общество, с 5,2 милиона последователи в инстаграм, тя бе веднъж позорно наречена "руската Парис Хилтън".

Собчак е и дъщеря на Анатолий Собчак - покойния кмет на Санкт Петербург. Тя е част от свързания с Кремъл елит по рождение, макар да застана на страната на руската опозиция след оспорените избори през 2011 г. за Думата, долната камара на руския парламент. В чудесен рекламен клип, обявяващ кандидатурата ѝ, Собчак заявява, че се бори като кандидат "срещу всички" заради разочарованите руски избиратели.

Макар името на Собчак да е доста добре познато, тя има малки шансове за победа. И както много циници твърдят, присъствието на млад, добре познат либерален кандидат като Собчак в крайна сметка само показва защо Владимир Путин почти сигурно отново ще спечели.

По един или друг начин Путин управлява Русия от април 1999 г., когато стана премиер. Той стана президент през следващата година и остана на поста до 2008 г., когато го зае съратникът му Дмитрий Медведев - стъпка, чиято цел бе да заобиколи члена от конституцията, който повелява, че президентите не могат да карат повече от два последователни мандата. Докато Медведев бе президент, Путин се върна на премиерския пост и, според повечето анализатори, на него упражняваше повече реална власт, а след това отново стана президент през 2012 г.

Сега Путин е най-дълго управлявалият руски лидер след Йосиф Сталин, който беше начело на СССР почти три десетилетия между 1924 и 1953 г. Той има право да се кандидатира отново през 2018 г. според конституцията и проучванията постоянно показват, че Путин има такъв рейтинг на одобрение, за какъвто Тръмп и френският президент Еманюел Макрон могат само да мечтаят. Той обаче не е потвърдил, че ще се бори за нов мандат.

"Не съм решил дали изобщо ще се кандидатирам", каза Путин в началото на октомври.

Защо не го е направил, след като до изборите остават по-малко от шест месеца? по-рано тази година Марк Галеоти - експерт по Русия от Института за международни отношения в Прага, намекна пред "Нюзуик", че липсва ентусиазъм за изборите. Според Галеоти Путин и съратниците му "сега просто искат да минат през досадната необходимост на изборите с възможно най-малко суетене и объркване".

Ксения Собчак

Дори Путин да обяви кандидатурата си, не очаквайте край на неяснотите. На практика оптичните илюзии и димните завеси тъкмо ще започнат.

Влизането на Собчак в опозиционната политика отдавна бе обект на наблюдение. Аристократката е силно свързана със сегашния руски президент. Баща ѝ бе един от най-важните хора в живота на Путин и го назначи за свой заместник-кмет в Санкт Петербург още през хаотичното десетилетие на 90-те г. на ХХ век. Руското издание "Ню таймс", което първо съобщи за нейното кандидатиране, писа, че Собчак се кандидатира, само за да получи работа в управляваните на федерално ниво руски телевизионни канали.

Когато за първи път бе съобщено за кандидатирането на Собчак, много анализатори на Русия изстенаха. Доста от тях намекнаха, че тя е очевиден клин на Кремъл. За мнозина кандидатирането на Собчак наподобява това от 2012 г. на олигарха Михаил Прохоров, който бе масово заподозрян, че се кандидатира в опит да разцепи гласовете на опозицията - обвинение, което милиардерът отрече.

Едва ли има нужда от такива маневри. В крайна сметка Прохоров загуби изборите с 8 на сто от гласовете срещу 63,6 процента за Путин. По-вероятно изглежда, че кандидати като Собчак са необходими, за да придадат малко легитимност на руската демокрация, която отдавна престана да бъде еднопартийна система и сега изглежда по-скоро като еднолична система - нещо, което може да отблъсне руските избиратели.

Миналия месец Леонид Бершидски от Блумбърг посочи намалялото участие в регионалните избори като потенциален проблем за Кремъл.

"Путин вече може да подозира, че управлява страна на циници, които го търпят, защото нямат избор или защото имат изгода от това, - писа Бершидски. - Ниска активност може да официализира това."

Даването на роля на жертвен съперник на истинска опозиционна фигура като упорития борец срещу корупцията Алексей Навални вероятно е твърде истинска демокрация. Но Собчак - очевидно безопасен политик от знаменитостите,чиято кандидатура, изглежда, е одобрена от Кремъл, вероятно идеално се вписва.

Навални сякаш мисли същото. Когато слуховете за кандидатурата на Собчак се появиха за първи път преди няколко седмици, той предупреди:

"Трябва им карикатурен либерален кандидат във време, в което те не искат да ми позволят да вляза в надпреварата."

Навални, който в момента излежава 20-дневен арест за организиране на протест без одобрението на правителството, не може да се кандидатира догодина поради няколко присъди за криминални престъпления. Те според него имат за цел да го дискредитират.

Каквато и да е причината за кандидатирането на Собчак, си струва да се се обърне сериозно внимание на изборите. Путин в момента е на 65 години и може би наближава времето, когато ще се изисква истински план за наследяването му. И докато теоретичното му преизбиране и почти сигурно, начинът, по който Путин ще подходи към изборите догодина, може а покаже накъде отива руската политика.

-------

* Авторът е репортер във в. "Вашингтон пост", където е публикуван коментарът.