Само след няколко месеца Северна Корея ще усъвършенства ядрената си програма. Това заяви по време на форум за сигурност във Вашингтон директорът на ЦРУ Майк Помпео, съобщи в. "Гардиън".

“Те са достатъчно близо като възможности, че политиката на САЩ в перспектива трябва да бъде да се държим така, сякаш всеки момент могат да го постигнат", заяви той.

Но подчерта, че има разлика в това да можеш да изстреляш една-единствена ядрена ракета и способността да произвеждаш голямо количество материал за ядрена енергия и създаването на арсенал.

Майк Помпео

Според него информацията, която има разузнаването за Северна Корея, е в голяма степен несъвършена и затова, "когато се говори за месеци, нашата възможност да разберем това на детайлно ниво е в голяма степен без значение". На този етап президентът Тръмп е стигнал до извода, че са нужни усилия на глобално ниво, за да бъде възпряна тази възможност.

Според него Китай е направил повече от очакваното за намаляването на търговията със своя съюзник, но може да направи и още.

"Всички искаме да разрешим този проблем без военна сила", заяви той, но подчерта, че Тръмп е готов да ползва такава.

В последните месеци Северна Корея наистина демонстрира напредък - бомбените тестове зачестяват, стават по-силни, а дългообхватните ракети стигат на по-дълги разстояния.