Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл в Окръжен съд-Кърджали искова молба за прекратяване на сдружение с нестопанска цел „Асоциация Бату платформ“ от областния град, чрез която незаконно е осигурено финансиране на предизборната кампания на политическата партия ДОСТ, съобщават от прокуратурата.

В хода на разследване за престъпление против политическите права на гражданите, ръководено от Окръжна прокуратура - Добрич, са събрани доказателства за това, че на 14.03.2017 г. сдружението е получило паричен превод от 100 000 евро. Наредител на превода е турската банка TURKKIYE VAKIFLAR BANKASI, без данни за субекта на преведената сума.

Така получените средства сдружението „Асоциация Бату платформ“ е използвало за закупуване на хранителни продукти – захар, брашно, ориз, макарони и др., разпределени в отделни пакети на обща стойност от по 30 лева. Тези индивидуални пакети са били транспортирани до различни населени места на територията на страната – Пловдив, Гоце Делчев, Търговище, Силистра, Добрич, Бургас, Смолян, Хасково, Шумен, Павел баня, Сливен, Дулово, Русе, Омуртаг и Ботевград.

Организацията по транспортирането, приемането и складирането на пакетите с хранителни продукти е осъществена от членове на сдружение „Асоциация Бату платформ“ гр. Кърджали с активното съдействие на членове и симпатизанти на политическата партия ДОСТ.

Пакетите са раздавани безвъзмездно на български граждани с мюсюлманско вероизповедание, за да бъдат мотивирани да гласуват за политическа партия ДОСТ на изборите за 44-то Народно събрание, заключават от държавното обвинение.

"Получаването на парични средства от анонимен източник от чужда държава и разходването им с цел агитация и склоняване на български граждани да упражнят избирателното си право в полза на определена политическа партия е нарушение на чл. 12 ал. 2 от Конституцията на Република България.

Дейността на Сдружение „Асоциация Бату платформ“ гр. Кърджали е несъответна и на императивната забрана в чл. 168 ал.1 от Изборния кодекс. Чрез нея е осигурено финансиране на предизборната кампания на ПП ДОСТ с анонимно дарени средства с неустановен произход, което е нарушение на чл. 162 ал. 1 от Изборния кодекс. Тази дейност отговаря и на признаците от обективна страна на престъпния състав на чл. 167 от Наказателния кодекс“, е посочено в исковата молба.

Главният прокурор настоява Окръжен съд – Кърджали да постанови решение, с което да прекрати регистрираното сдружение „Асоциация Бату платформ“, заради извършване на дейност, която противоречи на Конституцията, на законите и на добрите нрави.

По-късно партията на Лютви Местан разпространи позиция, че няма никакво отношение с въпросната фондация, както и с никоя друга фондация. От ДОСТ също така са раздавали единствено веднъж храни на стойност 8431 лв., но закупени от самите тях.

Ето и текста на съобщението:

"Политическа партия ДОСТ няма никакво отношение с фондация „Асоциация Бату платформ“, за която Прокуратурата твърди, че е финансирала незаконно предизборната кампания на ДОСТ. Единствените хранителни продукти, чието раздаване бе спряно от полицията в Кърджали по време на предизборната кампания, са закупени със средства на ПП ДОСТ на стойност 8431,20 лева, съгласно надлежно издадена фактура № 0000000001/04.03.2017, доставчик ЛУКС 87 ЕООД – Кърджали.

Ако въпросната фондация е имала някаква дейност в България, то тази дейност няма отношение към партия ДОСТ.

Партия ДОСТ не е имала никога никакви отношения с каквато и да е фондация, в това число и въпросната „Асоциация Бату платформ“ - обект на прокурорското разследване, видно от съобщението на Прокуратурата."

Досега главният прокурор Цацаров е бил сезиран веднъж да използва правомощието си да иска прекратяване на дружества с нестопанска цел. След инцидента с т. нар. рокерски руски клуб "Нощни вълци", БХК го призова през август 2016 г. да прекрати радикалните националистически организации „Български воински съюз „Васил Левски" и „Българско национално движение „Шипка". Това може да стане по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Досега обаче няма такова искане.

През 2014 г. обаче покуратурата използва правомощията си и в отговор на запитване от кмета Йорданка Фандъкова поиска да не се провежда т. нар. Луков марш в София.