Повишаването на заплатите на всички зам.-министри и началници на кабинет звучи като грабеж на народни пари, за да бъдат "хрантутени роднини, съпруги, деца и любовници". Това заяви Георги Гьоков от БСП от парламентарната трибуна. Така той коментира едно от решенията на правителството от последното му заседание.

"Бедните деца на възраст до 17 години са 384 000, 20% от децата нямат подходящо място за учене, 32% от децата нямат възможност да закупят книга или ученически пособия, 35% не могат да си купят два чифта обувки в рамките на една календарна година, 27% не могат да си позволят ежедневно плод или пресен зеленчук, 56% от домакинствата не могат да помислят дори за едноседмична почивка, 35% не могат да си позволят месо или риба три пъти седмично, работещите бедни са 11,6%..."

С тези данни Гьоков илюстрира социалната картина в България, на фона на която правителството повишава заплатите на членовете на политическите кабинети.

"Спасението на давещите се е дело на самите давещи се. Така мислите вие от ГЕРБ за бедността и неравенството, но от морална и политическа гледна точка това са остарели и дълбоко недемократични възгледи", каза още Гьоков.

Той поясни, че след взетото решение всички заместник-министри и началниците на политическите кабинети ще получават месечно по около 3500 или 3600 лв. Според Гьоков това е безсрамие и цинизъм. Той смята, че повечето от хората, които ще получат тези пари не са на заеманите от тях позиции, защото притежават уникална експертиза, а защото са верни и лоялни към властта.

"Тези високи позиции са им дадени като възнаграждение за тази им вярност, защото са целували ръка", заяви Гьоков.

Станислав Иванов (ГЕРБ) отговори, че от БСП изкарват черното бяло. Той заяви, че властта ще продължи да увеличава доходите на хората. Той припомни, че ще бъдат изплатени 300 млн. на учителите и около 600 млн. лв. за образователна инфраструктура., а 400 млн. лв. ще се дадат за здравеопазване. Иванов изтъкна, че бюджетният дефицит е 1%,  докато при управлението на БСП той е бил 4%. За пореден път той повтори, че контрабандата е 7%, докато преди е била 34%.

"Няма нужда да хвърляте небивалици, за да се опитвате да омаскарите българското правителство", каза още Иванов.

Той призова БСП да спре с "противопоставянето" и "брътвежите".