Ad Config - Website header

 

Article_top

Пет марки масло на българския пазар са с груби нарушения в състава си. Това показва тест на асоциацията „Активни потребители”От там направиха лабораторни изследвания на 10 марки масло, закупени от склад на едро в Несебър, зареждал много ресторанти и хотели по морето и от обект в Бургас. Проучени са съдържанието на мазнини, вода, протеини и други добавки.

"Две години след последният ни тест от 2015 решихме да проверим, дали качеството на кравето масло предлагано на пазара се променя. Основната причина е недоверието на потребителите и сигналите за съмнения за нарушения и влагане на неразрешени съединения в продукта. Нека припомним: през 2014 година тествахме 15 марки за наличие на немлечни мазнини и вода. При 4 марки се установи фалшификация чрез добавяне на растителни мазнини, а при 1 имаше повече вода. През 2015 изследвахме 10 марки. В 4 от тях се откри наличие на немлечни мазнини. В резултат на нашите тестове се задейства икономическа полиция и съвместно с Агенцията по храните изтеглиха от магазините фалшивите масла. Няколко фирми пък бяха глобени с големи суми от Комисията за защита на конкуренцията. Дали за това време пазарът се изчисти от фалшивите продукти? Проверихме с настоящето изследване" ,обясняват от организацията.

Петте марки са фалшификати на масло, защото съдържат немлечни мазнини, които са вредни за здравето, веществото натамицин (Е235), който се използва против плесен, но е забранен за влагане в продукти като масло. Съдържат и голямо количество добавена вода.

От изследваните 10 търговски марки в три се открива нерегламентирано влагане на немлечни мазнини. Количеството на използваните немлечни мазнини варира от 40 до 60% спрямо общата масленост. При две от търговските марки допълнително се установява и влагане на големи количества вода. Установеното нарушение, освен че е търговска измама, води до значително влошаване на качеството на храната. Вложените немлечни, най-вероятно хидрогенирани растителни мазнини, повишават риска от сърдечно-съдови болести. Допълнителната вода от своя страна увеличава вероятността от развитие на патогенни микроорганизми, както и окислителни процеси, водещи до натрупване в продукта на токсични и канцерогенни съединения.

Рискът от бърза развала при влагане на допълнителна вода се намалява чрез влагане на антибактериални и антигъбични препарати с цел удължаване сроковете на трайност. Натамицинът (Е235) е едно от тези съединения. Той се използва в хранителната индустрия отдавна, но приложението му има редица ограничения. В Европейския съюз е разрешен само за повърхностно третиране на някои сирена и сухи салами (суджуци) за предотвратяване развитието на плесени. Влагането на натамицин в краве масло е забранено в ЕС. От тестваните 10 марки натамицин се открива в три. Количествата варират от 8 до 32 мг/кг. Натамицинът в маслата без съмнение е добавен умишлено от производителите, защото няма никакъв друг начин за неговото попадане в краве масло. Влагането на натамицин е грубо нарушение на българското и европейското законодателство. Това съединение е сравнително слабо токсично за хората, но въпреки това представлява риск за здравето.

Другите нарушения на три продукта не са вредни за здравето, защото имат проблем в етикетите. Останалите две марки са изрядни. Оказва се, че фирмите-нарушители са същите от проучването през 2014 и 2015 г.

От „Активни потребители” уточняват, че кравето масло е много лесен за производство продукт, а изискванията към него, валидни за целия свят, са прости и разбираеми – маслото се състои от 82% мазнина и до 16% вода. Не се допуска добавяне на никакви други съединения, включително немлечни мазнини, консерванти, оцветители и други добавки.

Ето и таблицата, публикувана от "Активни потребители", от която може да видите кои марки масла е по-добре да избягвате.

Можем ли сами да разпознаем истинското краве масло?

С голяма степен да достоверност можем да различим истинското краве масло от имитиращия го продукт по два основни белега.

1. Цвят - истинското масло е с отличителен жълтеникав оттенък, докато имитиращите продукти най-често са по-бледи на цвят.

2. Консистенция - изваденото от хладилник краве масло е твърдо и се размазва трудно на филия. Имитиращото е по-меко, дори и при ниски температури.

 
Снимка БГНЕС

Пет марки масло на българския пазар са с груби нарушения в състава си. Това показва тест на асоциацията „Активни потребители”От там направиха лабораторни изследвания на 10 марки масло, закупени от склад на едро в Несебър, зареждал много ресторанти и хотели по морето и от обект в Бургас. Проучени са съдържанието на мазнини, вода, протеини и други добавки.

"Две години след последният ни тест от 2015 решихме да проверим, дали качеството на кравето масло предлагано на пазара се променя. Основната причина е недоверието на потребителите и сигналите за съмнения за нарушения и влагане на неразрешени съединения в продукта. Нека припомним: през 2014 година тествахме 15 марки за наличие на немлечни мазнини и вода. При 4 марки се установи фалшификация чрез добавяне на растителни мазнини, а при 1 имаше повече вода. През 2015 изследвахме 10 марки. В 4 от тях се откри наличие на немлечни мазнини. В резултат на нашите тестове се задейства икономическа полиция и съвместно с Агенцията по храните изтеглиха от магазините фалшивите масла. Няколко фирми пък бяха глобени с големи суми от Комисията за защита на конкуренцията. Дали за това време пазарът се изчисти от фалшивите продукти? Проверихме с настоящето изследване" ,обясняват от организацията.

Петте марки са фалшификати на масло, защото съдържат немлечни мазнини, които са вредни за здравето, веществото натамицин (Е235), който се използва против плесен, но е забранен за влагане в продукти като масло. Съдържат и голямо количество добавена вода.

От изследваните 10 търговски марки в три се открива нерегламентирано влагане на немлечни мазнини. Количеството на използваните немлечни мазнини варира от 40 до 60% спрямо общата масленост. При две от търговските марки допълнително се установява и влагане на големи количества вода. Установеното нарушение, освен че е търговска измама, води до значително влошаване на качеството на храната. Вложените немлечни, най-вероятно хидрогенирани растителни мазнини, повишават риска от сърдечно-съдови болести. Допълнителната вода от своя страна увеличава вероятността от развитие на патогенни микроорганизми, както и окислителни процеси, водещи до натрупване в продукта на токсични и канцерогенни съединения.

Рискът от бърза развала при влагане на допълнителна вода се намалява чрез влагане на антибактериални и антигъбични препарати с цел удължаване сроковете на трайност. Натамицинът (Е235) е едно от тези съединения. Той се използва в хранителната индустрия отдавна, но приложението му има редица ограничения. В Европейския съюз е разрешен само за повърхностно третиране на някои сирена и сухи салами (суджуци) за предотвратяване развитието на плесени. Влагането на натамицин в краве масло е забранено в ЕС. От тестваните 10 марки натамицин се открива в три. Количествата варират от 8 до 32 мг/кг. Натамицинът в маслата без съмнение е добавен умишлено от производителите, защото няма никакъв друг начин за неговото попадане в краве масло. Влагането на натамицин е грубо нарушение на българското и европейското законодателство. Това съединение е сравнително слабо токсично за хората, но въпреки това представлява риск за здравето.

Другите нарушения на три продукта не са вредни за здравето, защото имат проблем в етикетите. Останалите две марки са изрядни. Оказва се, че фирмите-нарушители са същите от проучването през 2014 и 2015 г.

От „Активни потребители” уточняват, че кравето масло е много лесен за производство продукт, а изискванията към него, валидни за целия свят, са прости и разбираеми – маслото се състои от 82% мазнина и до 16% вода. Не се допуска добавяне на никакви други съединения, включително немлечни мазнини, консерванти, оцветители и други добавки.

Ето и таблицата, публикувана от "Активни потребители", от която може да видите кои марки масла е по-добре да избягвате.

Можем ли сами да разпознаем истинското краве масло?

С голяма степен да достоверност можем да различим истинското краве масло от имитиращия го продукт по два основни белега.

1. Цвят - истинското масло е с отличителен жълтеникав оттенък, докато имитиращите продукти най-често са по-бледи на цвят.

2. Консистенция - изваденото от хладилник краве масло е твърдо и се размазва трудно на филия. Имитиращото е по-меко, дори и при ниски температури.

Коментари

kate pate's picture
kate pate
analyse this

От маслата на БГ пазар се

От маслата на БГ пазар се осмелявам да ям само френската марка "Президент".

Най

Следвайте ни

 
 

Още по темата

Още от категорията

Анкета