Средствата от Европейския съюз, които получаваме за ограничаване и спиране на мигрантския поток, няма да бъдат намалени. Това съобщи премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел, след като се срещна с гръцкия премиер Алексис Ципрас и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

"Парите за споразумението ще се плащат за това мигрантите да останат на територията на Турция", заяви той.

Ще се плащат и около 75% от средствата на предприсъединителните фондове на Турция. Обсъждали са се и други проценти, изтъкна премиерът, някои държави-членки са искали ЕС напълно да прекрати финансирането на Анкара.

В разговора с Ципрас двамата премиери са постигнали и съгласие за изграждане на железопътна връзка между България и Гърция с евросредства. Според Борисов проекта "Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе" е стратегически не само за двете страни, а и за целия регион.

Борисов е представил и резултатите от четиристранната балканска среща в "Евксиноград", където той прие премиерите на Румъния и Гърция, и президента на Сърбия.

България ще се включи и във фонда за Африка, който се нуждае от допълване на средства, каза още министър-председателят.

"Ще участваме с 500 000 евро, това е най-малкото заявено. Италия участва с 90 милиона, редно е да покажем солидарност."

Борисов коментира и преговорите за излизане на Обединеното кралство от ЕС.

"Имаме три изисквания към подписването на споразуменията с Великобритания - категорично да се защитят правата на човека, както и на българските граждания, за пътувания, социални осигуровки пенсиониране. Следващото е да не повлече никакви проблеми към кофезиите и присъединителните фондове. Както и между Ирландия и Северна Ирландия да се намери начин да живеят и работат спокойно българските граждани след Брекзит", заяви той и подчерта, че присъединителните фондове за Балканите трябва са се увеличат.