Шестима високопоставени членове на Комунистическата партия в Китай са планирали да свалят от власт президента Си Цзинпин, съобщи шефът на комисията по сигурност в страната Лиу Шию, цитиран от Би Би Си.

Шию ги описва така:

"Високопоставени и могъщи властимащи, които бяха изключително алчни и много корумпирани и които планираха да узурпират лидерството на партията и да вземат властта в страната."

Както се разбира от изявлението, заговорът или заговорите са се провалили и шестимата са били арестувани като част от кампанията на Цзинпин за борба с корупцията. Става дума за бившия шеф на сигурността Жоу Йонкан, известния политик Бо Силай и члена на Политбюро Сун Женгкай.

От 2012 г. насам над 1 милион държавни служители са арестувани и затворени за корупция. Според критиците на китайското правителство кампанията на Цзинпин е всъщност повод да си разчиства сметките с политическите си противници.

Въпреки вълненията от последните години, китайската Комунистическа партия се опитва да изглежда единна. Наблюдателите в страната обаче смятат, че жестоките борби за власт на високите нива са всекидневие. А в момента Цзинпин здраво е хванал властта и ще се окопае в нея още по-сигурно следващата седмица, когато партията се очаква да въведе поправки в Конституцията.