Денят за парламентарен контрол в Народното събрание - петък. Първи в списъка за "депутатски разпит" бе вицепремиерът Красимир Каракачанов. Докато течаха декларации на партийни кадри от трибуната - традиционна практика, щом камерите на БНТ се включат за пряко предаване на контрола, военният министър си побъбри с някой друг народен представител. Например със Славчо Велков от БСП.

Все пак чу част от казаното от трибуната срещу коалиционния му партньор в "Обединени патриоти" и също вицепремиер Валери Симеонов. И даже се пообиди - че само на Симеонов оставката искала опозицията, а не и неговата...

Малко по-късно към министерската компания на Каракачанов и спортния министър Красен Кралев се присъедини и отговорникът за здравеопазването ген. Николай Петров.

Кралев прекара малко време в парламента, но една от темите, по които говори бе какви мерки взима за затлъстяването при децата - нали освен на спорта е и министър на младежта.

Иначе военният министър демонстрираше комуникативност през цялото време.

А спортният - направо любвеобилност съм приятеля си и бивш министър на културата Вежди Рашидов, когото дружески прегърна в залата.

Вицепремиерът Валери Симеонов, който в последните седмици постоянно е на топа на устата по най-различни теми, днес се подвизаваше в Народното събрание като... гостенин. В парламентарния контрол нямаше въпроси към него. Въпросът за него към премиера Бойко Борисов - по-точно за отношението на министър-председателя към заместника му след обвиненията за "заплаха към журналист", не бе допуснат до залата от председателя на парламента Димитър Главчев. Причината - не бил по същество за политики на Министерския съвет.

Симеонов днес не влезе в пленарната зала, но постоя доста време на балкона в залата - мястото за гости на народните представители. Така и не се разбра какъв е бил конкретният повод за визитата.

Цвета Караянчева от ГЕРБ водеше заседанието на депутатите днес сутринта. А законопроектът за подпомагане на земеделските производители... не мина.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов пак разясняваше неща, този път не от трибуната, а преминавайки покрай депутатите от БСП. По-късно се заприказва с Емил Димитров - Ревизоро от "Обединените патриоти".

И при "патриотите" цареше настроение и петъчен дух...