Замърсяването на околната среда убива повече хора от тютюнопушенето, глада и природните бедствия, разкрива доклад, публикуван в медицинското издание The Lancet. Един от всеки шестима души, починали преждевременно през 2015 г., се е разболял заради замърсена вода или въздух.

9.31 милиона души са починали заради замърсяването през 2015 г. За сравнение - тютюнопушенето е убило 7.16 милиона, тежки заразни болести като СПИН, малария и туберкулоза са причинили смъртта на 3.1 милиона, а недохранването и войните - общо 2.3 милиона.

Замърсяването на въздуха е причина за смъртта на 6.5 милиона души, а мръсната вода е убила 1.8 милиона, твърдят авторите на проучването.

92% от смъртните случаи са в развиващите се страни. На първо място е Индия с 2.5 милиона починали, а на второ - Китай с 1.8 милиона.

Докладът оценява загубите за световната икономика от здравословните проблеми, причинени от замърсяването, на 3.89 трилиона евро годишно. Или 6.2% от световното благосъстояние.

"Хората не осъзнават, че замърсяването вреди и на икономиката. Болните хора не могат да работят. Те имат нужда от хора, които да се грижат за тях", коментира един от авторите на проучването Ричард Фулър, който оглавява неправителствената организация Pure Earth.

Проучването е проведено от 47 учени и експерти по здравеопазване, ръководени от Филип Лендриган, декан на факултета по опазване на общественато здраве в медицинския университет "Икан" в Ню Йорк.