С проекта "Даеш" в настоящите му териториални граници, изглежда, е свършено след превземането на "столицата" на джихадистите Ракка, смятат западни медии.

Но къде се прегрупират бойците? Не трябва да се изпускат от внимание Либия, Афганистан, Кавказ, Египет. Близкият изток продължава, както и преди, да бъде благодатна почва за войнстващия ислямистки фундаментализъм. Партизански акции на "Даеш" са възможни по целия свят.

На 17 октомври бе окончателно превзет сирийският град Ракка, който "Даеш" обяви за своя столица. Неотдавна джихадистите загубиха Мосул в Ирак - последният голям град, който контролираха. Настъпи краят на "Даеш", поне що се отнася до настоящите й граници, които я направиха знаменита и които привлякоха в редиците й десетки хиляди бойци от целия свят.

Битката за Ракка бе изключително тежка. Организацията Airwars, изчисляваща загубите на коалицията в Ирак и Сирия, смята, че в решителната битка върху Ракка е хвърляна бомба на всеки 8 минути. Убити са вероятно 1000 цивилни. А загиналите от двете страни са над 3200.

През последните няколко дни, когато нещата са били пред развръзка, са се водили преговори и със съдействието на сунитските племена, а на няколко хиляди бойци от "Даеш" е било позволено безпрепятствено да напуснат района и да се отправят към провинция Дейр аз Зур.

Истинските герои на освобождаването на Ракка са кюрдските милиции. Сега те смятат да създадат граждански съвет, състоящ се от авторитетни араби. Целта е възстановяването на града.

Същевременно главните жертви на войната и в Ирак, и в Сирия, станаха сунитите. Затова една от главните задачи в близко бъдеще е въпросът за политическото им представителство. Именно липсата му доведе до това, че много араби сунити са посрещнали навремето "Даеш" с отворени обятия.

С халифата, създаден от "Даеш" в Ракка, вероятно е свършено. Оцелелите негови бойци и новите му последователи обаче се опитват да преместят базите си, пише италианският вестник "Ла Република". Къде може да стане това?

Либия

Липсата на организирана държава, на въоръжени сили и на полиция прави бившата от джамахирия първото място, където джихадистите ще се опитат да се установят. След изгонването им от град Сирт през 2017 г. те действат в села в южната област Фезан.

Ирак

Противостоенето между кюрдските отряди Пешмерга и правителствените войски в района на Киркук позволи на джихадистите да се появят отново в провинция Дибис. В момента под техен контрол са обширни пустинни територии по границата със Сирия, в района на град Кайм.

Сирия

В ръцете на "Даеш" са големи части от района южно от Дейр аз Зур, до самата граница с Ирак. Натам настъпват правителствените сили на Дамаск.

Афганистан

"Даеш" отправи предизвикателство към талибаните в борбата за хегемония над джихада. Според някои данни "Даеш" сключила договор с мрежата "Хакани" - ислямистка групировка, известна с изключителната си жестокост.

Кавказ

Чеченските ислямисти от групировката "Вилаят Кавказ" оглавиха джихада в региона, като се възползваха от факта, че Русия обезглави "Имарат Кавказ" с убийството на лидера й Алиасхаб Кебеков през 2015 г. Действията им са предимно нападения срещу руски военни бази в Кавказ.

Египет

Фундаменталистите, които са част от бедуинските племена, се врекоха във вярност на "Даеш". Те действат предимно на Синайския полуостров.

Други две места, където бързо се разраства джихадистката организация, са Африка и Филипините.

И макар "Даеш" да изгуби територии в Ирак и Сирия, ще продължат да действат нейни клонове или съюзници от Либия до Филипините, пише в. "Уолстрийт джърнъл". Много е вероятно групировката да извърши нови атентати в Близкия изток и на Запад, за да се опита да докаже, че не е унищожена. Но все пак групировката вече не е в състояние да оформя картата на мюсюлманския свят.