Очаква се правителството на Испания, начело с Мариано Рахой,  да одобри мерките, които ще му позволят да навлезе пряко в управлението на Каталуня, съобщава Би Би Си. 

Рахой събира министрите от кабинета си почти три седмици след проведения референдум в областта, обявен от властите в Испания за незаконен, но лидерът на Каталуня Карлес Пучдемон заяви, че е получил мандат от съгражданите си да обяви независимост.

Вече е ясно, че правителството ще активира чл. 155 от испанската конституция, който му позволява да поеме контрол върху властта в областта в кризисна ситуация, изземвайки самоуправлението й за първи път в историята. Друг ход, към който може да пристъпи Рахой, е да поеме контрола и над местните полицейски сили.

Все пак чл. 155 от конституцията не позволява на испанското правителство да отмени напълно автономията на Каталуня, разказва още Би Би Си.

Една от идеите, които се обсъждат в Мадрид, е да се предизвикат регионални избори в Каталуня за смяна на правителството на областта. За това настояват социалистите. До момента няма потвърждение за такъв ход от страна на консервативната партия на Рахой.