Иноваторът Румен Арсенов - човекът, който стои зад "изобретението" соларен чадър, събрало безчет подигравки на страницата на "София Тех Парк", разказа каква ще е една от ценните иновации на устройството пред Би Ти Ви. 

А тя е, че чадърът ще може "да спасява човешки животи".

Чадърът ще бъде снабден с оповестяваща система - ако на плажа има инцидент - има нужда от спасител, има човек с инфаркт - всеки, намиращ се наблизо, може да сигнализира за това с помощта само на един бутон. Сега ако се случва нещо на плажа - някой крещи отнякъде, но не се разбира откъде - защото духа вятър и вълните са шумни. При нашия чадър ще има звукова и светлинна сигнализация, разказа за следващия етап на разработката Арсенов. 

Той обяви, че не представя себе си като изобретател, а като новатор - вижда как различни познати ни вече предмети да се съчетаят и да имат и друго приложение, стана ясно от интервюто. Показаната в страницата на "София Тех Парк" снимка на чадър със соларен панел и масичка била кадър на работен, тестови вариант в момент, в който просто се тествали соларните панели и електрическата инсталация. Новаторите не претендирали, че чадърът е техен дизайн - по това тепърва щяло да се работи. Арсенов даде и пример - "по света има хиляди видове мобилни телефони, но всеки допринася нещо от себе си". Така и с чадъра.

По думите на Румен Арсенов нова идея е и охлаждащата масичка за напитки. До момента в продукта са инвестирани около 5000 лв. лични средства и няма никакво държавно или друго частно подпомагане. В "София Тех Парк" компанията на Арсенов имала офис от 22 кв. м., за които плаща наем от 120 лв. на месец.

Каква би била бъдещата цена на "соларния чадър, който спасява животи"? Може да варира от 1000 до 2000 лв., обяви Арсенов. Само масичката, която ще работи като охладител и съхранява батериите, струвала над 500 лв., обясни новаторът. 

Самият Арсенов разказа за себе си, че е на 32 години, завършил е мениджмънт и предприемачество и вярва, че в България може да се прехранва с това.