Бившият министър на енергетиката и бивш лидер на БСП-София Румен Овчаров не спести критики към председателката на БСП Корнелия Нинова, макар той самият да бед сред хората, подкрепящи я за поста и допринесли за избора й. В студиото на Би Ти Ви Овчаров днес заяви, че Нинова още има потенциал, но наблегна на проблемите в партията: 

"Корнелия Нинова има проблем. И проблемът й е, че върви през просото, без да се съобразява с елементарни реалности - преди всичко в партията. Не е нормално непрекъснато да създаваш вътрешни фронтове в партията и Националния съвет. Това е същият Национален съвет, който подкрепи нейното предложение за Румен Радев - кандидат-президент. Същият съвет подкрепи отказа й от коалиционно споразумение с АБВ. И изведнъж една година по-късно тези хора да бъдат обявени за врагове? Това не е нормално", заяви Овчаров.

Думите му идват седмица след невралгичен племум, който аха да бламира Нинова, и седмица преди свикния от нея "на ръба" конгрес на партията, въпрещи недоволството на немалка част от съпартийците й.

По думите на Овчаров "лидер, който има амбицията да свали ГЕРБ от власт, не може да си позволи да разделя, а трябва да обединява и партията, и левицата, и да събира външна подкрепа "срещу модела Борисов". В момента Нинова прави обратното и макар да е успяла да върне БСП в политиката и да я утвърди като опозиция на ГЕРБ, това не значи, че левицата бива припозната като алтернатива на ГЕРБ. 

Все пак Овчаров заяви, че Корнелия Нинова "все още е ценна за партията и в нея все още има потенциал, който може да бъде използван". Според него лично засегналите от нея социалисти са решили прибързано, че е време за реванш. 

Днес самата Нинова ще присъства на заседанието на БСП-София. Овчаров е бивш лидер на най-голямата партийна структура и продължава да е влиятелният човек в нея. Столичните социалисти, начело с Калоян Паргов, ще обсъждат актуалната политическа обстановка преди конгреса идната събота. 

На сбирката в София ще е и председателят на ПЕС Сергей Станишев. До момента той не е коментирал публично напрежението в БСП в последните месеци и обвиненията на социалисти към Нинова, че налага едноличен стил на управление и разделя хората в партията.