Google, Facebook и Twitter ще свалят екстремистко съдържание от платформите си до два часа след публикуването му. Това гласи споразумение, сключено между технологичните компании и страните от Г-7 на среща на италианския остров Ишия, близо до Неапол.

“Това са първите стъпки към по-тясно сътрудничество в името на свободата“, заяви италианският вътрешен министър и домакин на срещата Марко Минити.

Британската му колежка Амбър Руд изтъкна, че “компаниите трябва да действат по-твърдо не само за свалянето на екстремистко съдържание, но и да не допускат то изобщо да се появява в мрежата“. Тя предложи до 15 години затвор за потребители, които публикуват екстремистки материали. Според специалисти по сигурността обаче това е твърде крайна мярка, защото невинаги целта на публикуваното съдържание е радикализация:

“Твърдият подход на Великобритания в законодателните мерки, които целят да принудят технологичните компании да сътрудничат и предложенията за по-дълги присъди за хората, които се опитват да радикализират други онлайн, са смятани за твърде чувствителни в много други страни“, коментира Джулиън Ричърдс от Центъра за сигурност в Бъкингам.

 

“Настояваме индустрията да разработи механизми за идентифициране и премахване на терористично съдържание до два часа след публикуването му, при това без да ограничава човешките права и фундаменталните свободи“, се казва в официалното изявление на страните от Г-7 след срещата.

За първи път технологични компании участват в среща на страните от Г-7 (САЩ, Канада, Япония, Великобритания, Германия, Франция и Италия).

“Даеш“ се приспособява към технологичния свят бързо и успешно“, коментира още Марко Минити и добави, че е крайно време да се намери решение на проблема.