Сенатът да отстрани каталунския лидер Карлес Пучдемон, а част от правомоцията на парламента на Каталуня ще бъдат ограничени. Това реши правителството на Испания след близо 4-часово заседание, посветено на решението да се задейства ли чл. 155 на испанската конституция за областта след проведения референдум за независимост. Кабинетът на Мариано Рахой и Конституционният съд на страната обявиха допитването за незаконно, но въпреки това Пучдемон на база на резултатите обяви, че Каталуня тръгва към независимост. Това съобщи "Евронюз" след правителственото заседание. 

Администрацията на Каталуня ще продължи да функционира, но под напътствията на централното испанско правителство. Ще се ограничат функции на парламента на Каталуня като приемане на инициативи, които противоречат на статута на автономия, а правителството ще има право на вето на всяко решение. Може да се стигне и до разпускането на местния парламент.

"Не се прекратява автономията, нито се премахва (местното) правителство. Само се санкционират онези, които нарушават закона", каза Рахой след сбирката днес.

Министър-председателят не се ангажира с дата, на която да бъдат свикани нови избори в Каталуня. Според основния закон срокът за това е 6 месеца. Рахой би искал новият вот да бъде насрочен по-скоро, но не и преди да "се отвори нов етап, законността да се уважава и да се възстанови благосъстоянието на хората". Последната реплика бе съпроводена и от призив към бизнеса в Каталуня да няма повече отлив на активи, след като стана ясно, че близо 600 фирми са напуснали региона заради кризата. 

"Член 155 от конституцията се използва само в изключителни случаи. Този път нямаше как да го избегнем, защото никое правителство не може да приеме да се наруши законът, да се подменя и всичко това да става, за да може някои да наложат правилата си на другите. Затова и правителството ще го задейства.", каза още министър-председателят.

"Оставам с впечатлението, че някои искаха да се стигне дотук - да задействам член 155. Няма да го твърдя категорично, но имам това впечатление. Защото не можеше да стане по-лошо.", каза още Рахой. Премиерът предупреди, че противно на уверенията на местните власти, ако стане независима Каталуня автоматично ще напусне и ЕС, и Световната търговска организация. И припомни, че областта дължи на търговията и туризма, в това число и с ЕС, 1/3 от своя БВП.

Наложените от Мадрид мерки срещу Барселона е заради "неподчинението" и отказа от диалог преди провеждането на референдум, съобщават още европейски и испански медии.

Заседанието на Сената, който трябва да одобри мерките, предприети от правителството на Испания, се очаква на 27 октомври. Прякото участие на властите в Мадрив в управлението на автономна Каталуня трябва да започне на 28 октомври, според правителственото решение от днес. Първата стъпка, която предстои, е във вторник Пучдемон да се яви пред комисия в Сената и да ѝ обясни действията си от последните седмици.

Днес стана ясно още, че испанската прокуратура е подготвила иск срещу каталунския премиер Карлес Пучдемон, ако той обяви независимост на автономната област. Пучдемон може да бъде обвинен в бунт, според законите в Испания при това положение го заплашват до 30 години затвор.