Тези дни критиците на ООН получиха още един довод в защита на своята теза, че световната организация има много проблеми и спешна нужда от реформи. Световната здравна организация реши да избере за свой "Посланик на добра воля" не друг, а диктатора на Зимбабве Роберт Мугабе. Решението, разбира се, е силно атакувано.

Британското правителство определи избора като "изненадващ и разочароващ" и припомни тежките нарушения на човешките права в Зимбабве, както и че това ще хвърли петно върху дейността на СЗО, съобщава Би Би Си.

Остро реагираха и опозицията в Зимбабве, и различни активистки групи.

Но според СЗО Мугабе заслужава отличието заради "неговата отдаденост на обществото здраве".

Д-р Тедрос Аданом Гебрейзис, който оглавява организацията, обясни, че това е страна, която "поставя универсалното здравно покритие в центъра на своята политика да осигури здравни грижи за всички".

Решението е още по-скандално като се има предвид, че на режима има наложени санкции от САЩ и Великобритания.

Лидерът на Зимбабве често е критикуван от ЕС и САЩ заради нарушенията на човешките права в африканската държава.

Критиците отбелязват, че всъщност така хвалената от СЗО здравна система на страната се е провалила като здравните работници често не получават заплати и има постоянен недостиг на медикаменти.

Д-р Тедрос, който е етиопец по произход, е първият африканец, който застава начело на СЗО. Той беше избран през май т.г. като имаше задача да се справи с нарастващата политизация в международната организация.

Според правозащитната организация "Хюмън Райтс Уоч" определянето на Мугабе за посланик на добра воля на СЗО е смущаващо, защото "неговото лошо управление на икономиката доведе до разбити здравни услуги". Оттам припомнят, че президентът и управляващите страната се лекуват в чужбина.

"Когато отидете в зимбабвийска болница, там няма неща от първа необходимост", казва Кенет Рот от правозащитната организация пред Би Би Си.

Президентът Мугабе научи за новата си роля, докато присъстваше на конференция, организирана от СЗО за незаразните болести в Моневидео, Уругвай.

Пред делегатите той заяви, че страната му прилага множество стратегии за борба с тези болести, които според статистиката на СЗО убиват над 40 млн. души и включват заболявания като рак, диабет и респираторни проблеми.

ООН има страст да привлича за посланици на добра воля известни личности. Актрисата Анджелина Джоли е посланик на добра воля за Върховния комисарият за бежанците. Тя често е снимана как успокоява семейства бежанци, които са изгубили домовете си и живеят в претъпкани палаткови лагери. Тенис звездата Роджър Федерер е посланик на добра воля за УНИЦЕФ, той играе благотворителни мачове, за да събира пари. 

Известните имена привличат вниманието, подкрепата, а и пари за важни хуманитарни каузи.

Но...как се вписва в тази компания 93-годишният Роберт Мугабе, диктатор на Зимбабве.

Той ще отива да утешава страдащите в клиниките на терен във военни зони? Ще иска ли някой да купи някой от костюмите му и да плати висока цена на търг? Как ще се отрази присъствието на човек, който постоянно е обвиняван, че потъпква човешките права в ръководената от него държава, на привличането на хора на гала вечеря, на която кувертите са по 10 хил. долара, например?

Какво ще прави Мугабе в новата си роля? Как ще бъде полезен? И не вреди ли допълнително на имиджа на СЗО? Световната здравна организация засега мълчи по въпроса.