Прогноза, че догодина се задават отново предсрочни парламентарни избори, но БСП не е готова да ги спечели, направи председателят на БСП-София Калоян Паргов по време на градската конференция на партията. Критиката си към състоянието на левицата в момента Паргов направи в присъствието на лидерката на БСП Корнелия Нинова, която седеше до него на президиума. 

По думите на столичния социалист за избори ще се заговори след края на българското председателство на Съвета на ЕС. 

"На този етап победата ни изглежда несигурна. Не е достатъчно от БСП да показват недостатъците на управляващите, а да дадат алтернативни предложения и политики", заяви Паргов.

По думите му е необходимо да се търси такъв социално справедлив модел на управление, който да подпомогне преодоляването на социалните диспропорции.

"На въпроса съществува ли изолация на БСП като политически и идеен субект в страната и в столицата, отговорът е положителен", каза още той. 

И заяви, че левицата трябва да се отговори на въпроса как ще посочи потенциални партньори в бъдещо управление, защото не се вижда възможност за еднопартийно управление скоро.

Корнелия Нинова на свой ред заяви пред столичните социалисти, че вече не е достатъчно БСП да посочва грешките на ГЕРБ и управлението на кабинета "Бойко Борисов 3", а и да заяви, че иска нов тип управление - различен от упражняването на властта в последните десетилетия. По повод вътрешнопартийните критики за свиканото по нейно настояване заседание на Конгреса на партията идната събота, което за малко и да не се проведе, защото съпартийците й не успяха да я бламират докрай на последния пленум, Нинова каза:

"В последните дни темата конгрес на БСП като че ли е една от основните в медиите. Това може да ни радва, но може и да ни тревожи". 

"Ще има конгрес и на управляващата партия, но никой не се интересува какво се случва там. Можем да си направим извода, че обществото не мисли какво е мнението на управляващите".

Нинова каза още, че хората очакват от БСП отговори:

"Алтернатива ли сме, не закъсняваме ли с алтернативата, не трябва ли този разговор да го проведем в широк кръг, или в кабинетите си на "Позитано"?, попита Нинова съпартийците си от София. Все още нямало социална държава, а в същото време се вижда война на институциите за личните цели на Борисов, който искал да си отвори пътя към президентството. Тя заяви, че БСП "винаги е била стожер на демократичните принципи, уважението на различията и свободата на словото".

"Няма как да се обединим с онези политически сили, които искат да спасят корупцията и да задълбочават неравенствата в доходите", заяви Нинова за споровете по антикорупционните закони.

По отношение на предстоящия догодина местен вот социалистите в София заявиха, че ще търсят "нов Румен Радев" - човек с харизма, когото да изправят срещу столичната кметица от ГЕРБ Йорданка Фандъкова. И подготовката им за кметския вот започва отсега.