Милиардерът Андрей Бабиш и евроскептичната му и наричана популистка партия АНО печелят с огромна преднина парламентарните избори в Чехия, съобщи "Ройтерс". Вотът се проведе в петък и събота и според близо 80% от преброените бюлетини формацията на 63-годишния медиен магнат печели почти 31% от гласовете. 

 

 

Втората позиция - но с 11,17% от вота, заема антимигрантската партия "Свобода и пряка демокрация" (СПД) на родения в Токио бизнесмен Томио Окамура.

Социалдемократите, които досега бяха в управлението, се сриват като подкрепа от 20,5% на изборите през 2013 г. до малко над 7 на сто сега, показват още предварителните резултати.

Пиратската партия в Чехия пък е една от формациите, която прескача 5-процентовата бариера за влизане в парламента.

Лидерът на "Пиратската партия" в Чехия Иван Бартос се радва на резултата.

Освен "пиратите", представители в институцията ще имат още Комунистическата партия на Чехия и Моравия, християндемократите и партията "Кметове и независими".

Социалдемократическа партия, която оглавяваше досегашното трипартийно правителство в Чехия, няма да участва в преговори за формиране на ново правителство, съобщи председателят й Милан Хованец, цитиран от Ройтерс. Президентът на Чехия пък заяви днес, че ще даде месец време за коалиционни преговори за формиране на правителство, преди да свика новия парламент.

Партия АНО (Действие на недоволните граждани 2011) на 63-годишния милиардер Андрей Бабиш, медиен магнат и бивш министър на финансите обещава да води борба с корупцията и направи силен дебют в чешката политика преди 4 години, като завърши изненадващо на второ място на предишните избори и стана малък коалиционен партньор в правителството.

АНО, подобно на повечето чешки партии, напълно отхвърля квотния механизъм на ЕС за преразпределяне на бежанци, а нейният лидер е критичен към ЕС и е против влизане на страната в еврозоната. 

Бабиш е смятан за бъдещия премиер на страната, ако преговорите за съставяне на кабинет бъдат успешни.