"Това е най-ужасната атака срещу гражданите на Каталуня от времената на диктата на Франко. Не можем да приемем тази атака, нито обидата, нанесена от испанското правителство"

"Правителството днес зачеркна това, което решиха гражданите на референдума"

Това заяви премиерът на Каталуня Карлес Пучдемон в обръщение в отговор на действията на правителството на Мариано Рахой в Мадрид, съобщи "Ел Мундо". Медията следи на живо случващото се в каталунската столица.

Речта на Пучдемон е в момент, в който в центъра на Барселона протестират над 450 000 души - според данни на местни медии.

Лидерът на Каталуня включи части на каталан, на испански и на английски език в обръщението си. Той обяви, че свиква заседание на каталунския парламент, където да се проведат дебати и да се вземе решение за "опита да се ликвидира нашата демокрация".

В частта на английски език Пучдемон се обърна към гражданите на ЕС, предупреждавайки, че "ценностите, на които съюзът е основан, са изложени на риск в Каталуня" заради решението на Мадрид.

Протестът "срещу тоталитаризма" бе свикан за тази вечер в столицата на Каталуня - в отговор на решението на правителството на Испания да задейства член 155 от конституцията и да ограничи автономията на областта. 

Протестът в Барселона започна малко след като дойдоха новините от Мадрид за решението за ограничаване на автономията на Каталуня. 

Премиерът на Испания Мариано Рахой заяви по-рано днес, че Мадрид настоява за нови избори в Каталуня и поема част от властта в региона. Решението на властите трябва да бъде "подпечатано" от Сената на Испания. Гласуването е насрочено за 27 октомври.

 
Обявеният за вечерта протест - преди очакваната реч на премиера на Каталуня Карлес Пучдемон в отговор на Рахой, е продължение на протеста, който започна още следобед - след като дойдоха новините от Мадрид. Стотици хиляди каталунци, подкрепящи независимостта, се събраха по улиците на столицата си Барселона. Начело с Пучдемон. 
 

 

Те поискаха свобода за арестуваните местни лидери, подкрепящи независимостта, сред които са Жорди Санчес и Жорди Куишарт. Те са в ареста с обвинения за подстрекаване към бунт и агитация против правителството. И са застрашени от 15 години затвор, ако бъдат осъдени. 
"Свобода за Жорди", гласяха стотици хиляди плакати.

Кметицата на Барселона Ада Колау, която отказа да подкрепи декларацията за независимост на Каталуня след референдума преди 3 седмици, днес също разкритикува действията на правителството в Мадрид. Тя ги нарече "сериозна атака" срещу регионалната автономия на областта, съобщиха местни медии.

Демонстрантите днес затвориха улици, според световните медии протестът е бил близо километър дълга върволица от хора. Недоволните каталунци носят "есталада"  - неофициалното знаме на Каталуния, което е символ на привържениците на независимостта.

Докато напрежението в Каталуня расте, в политическия свят в Мадрид има разнобой заради решението на правителството, обявено от Рахой.  Един от лидерите на крайнолявата партия "Подемос" - Пабло Еченике, се зарече да работи за отстраняване от власт на Рахой. Водачът на партия "Гражданите" Алберт Ривера обаче подкрепи Рахой и мерките, които според него имат за цел да преодолеят раздорите, предизвикани от каталунското движение за независимост, както и да дадат необходимата сигурност на фирмите, които желаят да останат в Каталуня.