Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че няма да блокира разсекретяването на документи за убийството на 35-ия държавен глава на САЩ Джон Ф. Кенеди, съобщи Би Би Си.

По-рано през деня публикация в "Политико" твърдеше тъкмо обратното, позовавайки се на източници от администрацията в Белия дом. Верен на стила си, Тръмп съобщи за намеренията си в туитър, въпреки че направи уговорка: 

 

 

"Очаквам още информация, но аз като президент ще позволя дълго засекретените ФАЙЛОВЕ КЕНЕДИ да бъдат отворени"

Повечето от документите са на ЦРУ, ФБР и Министерството на правосъдието и се съхраняват от Националния архив на САЩ. Става дума за над 3 000 напълно секретни документа. Други 30 000 към момента са били частично разсекретени. 

През 1992 година президентът Джордж Буш-старши подписва закон, приет от Сената, според който файловете на службите, посветени на убийството на Кенеди, трябва да станат обществено достъпни. Денят, в който това трябва да стане, е четвъртък - 26 октомври. През 1992 г. Буш налага 25-годишна забрана за достъп до документите, но следващ президент има право да удължи този срок, ако прецени, че съдържанието може да застраши националната сигурност. 

Джон Фицджералд Кенеди е 35-ят президент на САЩ. Той е избран през 1960 г. Три години по-късно, на 22 ноември 1963 г., Кенеди е убит в град Далас, Тексас. Стрелецът Лий Харви Осуълд е действал сам и не става въпрос за заговор, гласи официалното разследване на властите в САЩ.