Английският футбол скоро може да има своята нова принцеса. Тя се казва Аманда Стейвли и преди няколко дни отправи оферта от 300 милиона паунда за "Нюкасъл", един от популярните клубове на Острова.

Клуб с много фенове, голям потенциал и велика история, но със сиво настояще. Сиво на фона на други отбори в Англия, които допреди няколко години бяха равни на "свраките", но бяха закупени от чуждестранни бизнесмени и вече са в други светове като обороти, приходи, печалби, звезди, успехи и репутация.

Собственикът на "Нюкасъл" Майк Ашли, който купи клуба за 134 милиона лири през 2007 г., официално го обяви за продажба. Нещо не се получи между бос и клуб - тимът не е там, където феновете му искат да бъде, независимо че се завърна във Висшата лига след един сезон "изгнание" в Първа.

Според неофициална информация в британските медии, Ашли иска 400 милиона. Първа се отзова Стейвли, която предлага 300 млн. Сделката трябва да се случи до Коледа, а не е изключено да се появяват и други играчи. Просто защото "Нюкасъл" наистина има голям потенциал откъм фенска маса и някои специалисти във финансите и спортния мениджмънт му предричат бляскаво бъдеще, ако се озове в добри ръце.

Вижте какво се случва с "Челси", "Манчестър Сити", "Пари Сен Жермен"...

Сега на дневен ред е Аманда Стейвли. Коя е тя?

Стейвли е на 44 г. Тя притежава инвестиционния фонд "РСР кепитъл партнърс", зад който стоят капитали на стойност 28 милиарда паунда от Близкия изток и Китай. Личното й богатство се изчислява на 100 милиона.

Аманда нашумява в началото на века покрай връзката си с принц Андрю, дюка на Йорк. През 2003 г. тя отхвърля предложение за брак на принца. През 2011 г. се омъжва за иранеца Мехрдад Ходуси, неин колега в собствената й компания.  Двамата имат момче, родено през 2014 г.

Стейвли е бивш модел, но не като основна работа, а за да финансира образованието си "Кембридж". Като тийнейджърка е тренирала лека атлетика, но контузия я отказва от професионалния спорт.

Тя обикаля модните подиуми, когато е на малко над 20 години и тегли кредит за 180 000 паунда, за да купи ресторант край Кембридж. Мястото е близо до голям и прочут хиподрум. Да хапнат се отбиват богаташи от света на конните надбягвания.

Аманда е контактна и прави добро впечатление като умна млада жена с бизнес нюх и бързи реакции. Казват, че така започва всичко за Стейвли. Тя има връзка мултимилионера Марк Хорокс, преди да се запознае с принц Андрю. Много я харесват в Бъкингам, но отказва предложението за брак, тъй като била наясно, че ако стане част от кралското семейство ще загуби голяма част от свободата си.

А е имала големи планове за себе си като бизнесдама.

Така поне казва самата Стейвли пред в. "Дейли Мейл" преди няколко години.

След разлъката с принца Аманда се насочва към Близкия изток. В Дубай основава компанията си "РСР кепитъл партнърс" и започва посреднически и лобистки бизнес с гиганти в Катар и Обединените Арабски Емирства.

Най-често помага на фирми от региона, които искат да стъпят на Острова с инвестиции.

През 2008 г., тогава на 35, Стейвли има участие при покупката на "Манчестър Сити" от Шейх Мансур. Прибира комисиона в размер на 10 милиона паунда.

След това посредничи на Шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум от Дубай, който поиска да купи "Ливърпул". Тази сделка не се случва, но много други - извън футбола, са доведени до успешен край. Веднъж Стейвли получава за посредничество 40 милиона.

На списъка с контактите й би завидял всеки. Често съветва и политици. Приятелка е с Тереза Мей. Живее между луксозен дом в Лондон и Дубай.

Феновете на "Нюкасъл" от години ненавиждат Майк Ашли и сега са обнадеждени. Има защо.