Русия вкарала самостоятелно в базата на Интерпол британския бизнесмен Бил Браудър, съобщи в. "Обзървър".

Той е шеф на фонда Hermitage Capital  и главен лобист за приемането на законите "Магнитски".

Самият Браудър потвърди информацията.

"Путин ме вкара в списъка с издирвани лица на Интерпол в отговор на приемането на закона "Магнитски" в Канада. Прави го за пети път", написа той в туитър.

 

 

Адвокат на бизнесмена в Русия бе Сергей Магнитски. Юристът бе арестуван заради делото, заведено от руските власти срещу фонда на Браудър, и почина в затвора при неизяснени и до днес обстоятелства. Твърди се, че е бил изтезаван и му е отказана медицинска помощ.

В Русия Браудър бе задочно осъден на 9 години затвор за укриване на данъци. За това припомни и президентът Владимир Путин в реч преди три дни.

Интерпол отказва да вкарва Браудър в базата си, като се аргументира, че той е преследван по политически причини.

Сега руските власти са се възползвали от една "вратичка", твърди "Обзървър". Тя позволява една държава да вкарва едностранно искане за арест на определено лице. Така се иска съдействие за задържането му от всички страни, членуващи в организацията.

Уилям Браудър е бил уведомен за руското искане от Министерството на правосъдието на САЩ. Оттам го известили, че му е отнет статутът на участник в програмата Global Entry, позволяваща по-лесно влизане в САЩ.

Заради смъртта на Сергей Магнитски първо САЩ, а по-късно и Канада приеха закони, носещи неговото име. Те предвиждат санкции срещу руски длъжностни лица, извършили тежки нарушения на човешките права.

В САЩ бе приет и Глобалният закон "Магнитски", предвиждащ санкции срещу държавни чиновници от цял свят. Защита по този закон търси и българският банкер беглец Цветан Василев.

 
Наскоро и в България излезе книгата на Браудър "Заповед за арест", в която той разказва как властта в Русия е насочила цялата си мощ срещу него, един от най-големите инвеститори там, как са правени поредица от опити да бъдат откраднати негови фирми и инвестиции.