Поставяне на начало на обща работа с цел събиране на обществено доверие за "демонтаж" на управленския модел на еднолична власт, която усвоява и присвоява общите пари, управлява чрез страх и симулация на безалтернативност и "краде бъдещето" - около това най-общо се обединиха лидерите на ДСБ и "Да, България" Атанас Атанасов и Христо Иванов - първите говорители по време на кръглата маса "Моделът на завладяната държавата и опозицията срещу него", която се провежда в София днес. В нея участват и представители на "Нова република" като Мартин Димитров, "Зелените", ДЕОС, БЗНС, анализатори и политолози като Даниел Смилов, Илиян Василев, Стефан Тафров, Огнян Минчев и др.

"Основната цел на тези, които упражняват властта, на това, което аз наричам "модела Борисов", е еднолично управление за усвояване и присвояване на общите пари. С тях се купуват политическа власт и влияние. “Аз дадох...е любимата реплика на Бойко Борисов - така се купува влиянието", заяви Атанасов в изложението си.

Той изброи 10 признака на този механизъм за управление, повечето от които, по думите му, силно напомнят за времената на соца.

Първият е "очевидно размиване на границите между властите и постигане на единна и неделима власт". Това минава през "видимо обезличаване на институциите на държавата". Според Атанасов най-видимо е обезсмислянето на Народното събрание, което е и институцията, която би трябвало да контролира харченето на общите пари - тоест на бюджета. 

За да се случи овладяването на инстициите се назначава партийна номенклатура, която се характеризира с посредстеност, за да може да обслужва модела "Борисов", обясни лидерът на ДСБ. И продължи с изброяването на следваща порция признаци  - монополизация на основните отрасли на икономиката и унищожаване на малкия и средния бизнес и ликвидиране на икономическата конкуренция чрез нагласени обществени поръчки, с които се разпределят общите пари

"Задължителна черта е контролираната корупция. Който си позволи да участва в схеми без санкция – идва “суджука”. Това е система за незаконно стимулиране на лицата от държавния апарат, за да обслужват този модел. Корупцията се раздава на порции, за да може да обслужва модела", заяви Атанасов.

Други черти на модела на овладяната държава са незащитена частна собственост, ситуация, в която "олигархията е движеща сила на прогреса" и "създадената, укрепена и добре функционираща пропагандна машина", която служи за две неща - "за манипулация на обществото и за задушаване на всякаква политическа алтернатива". 

Атанасов заяви, че сега целта на обединението на демократичната общност трябва да е "да концентрира достатъчно сили, за да помести този модел на упражняване на властта и да върнем парламентарната република, която днес е изпразнена от съдържание и съществува само на хартия в чл. 1 на конституцията."

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов обяви две други, по-общи характеристити на управленския модел, срещу който е наложителна конфронтация: 

"Този модел се крепи на успешно създаване на усещане за безалтернативност. Че нищо друго не може да има. Няма опозиция на този модел – това в парламента са кандидати да вземат по-голяма порция на модела. БСП представлява една по-стара версия на същия този модел, която се надява да се върне"

По думите на Иванов ако нещо не може да се отрече на този модел, то е, че "успя да убеди дори партньорите ни в ЕС и НАТО, че от България не може да се очаква нищо друго. На това казвам "не" - не, не е това, което може да се очаква от България"

Според лидера на "Да, България" моделът "Борисов" изживява времето си, предимно защото не може да издържи още дълго икономически, особено след като намалеят европейските пари. 

"Големият въпрос – какво ще дойде след него? Защото разпадът може да доведе до презареждане и ние да се окажем в по-лошо положение", предупреди Иванов. 

Христо Иванов заяви, че първата крачка е "да поставим като крайъгълен камък конфронтацията с този модел". Той нарече това усилие за обединение и акумулиране на обществено доверие, подчертавайки изрично, че повишава политическата температура на говорене, "създаване на продемократично и антикорупционно обществено движение". 

"Добре, идва въпросът как ще го правите това, като сте се събрали формации с между 2 и 4% доверие - не трябва ли да приемем фактите?", припомни Иванов и даде отговора - "Ако се бяхме събрали да подпишем споразумение и да заспим до изборите - очевидно нищо няма да направим. Но ние се събираме, за да започнем работа по промяна на обстоятелствата, а не по нагаждане към главното обстоятелство ГЕРБ."

Според лидера на "Да, България" българинът е спонтанно демократичен и разбира добре състоянието на "стабилна безперспективност", в което се намира държавата. Затова работата, която предстои пред демократичната общност, е да убеди хората, че "последователно можем да следваме този път на конфронтация с модела, както и да ги убедим, че си струва риска да застанат до нас. А не да очакват поредния трик".

На често поставяната тема дали новото обединение на общността трябва да е по оси като ляво-дясно, консервативно-либерално и т.н., Христов припомни, че хората в залата поставят свободата като основна ценност.

"Свободният човек е основна цел и средство на политическата ни заявка. Основен инструмент за тази свобода е установяване на диктатура на закона и правилата. Ние искаме ограничена, но здрава държава - здрава означава с правила и работещи институции. Не можем да свършим задачата без свобода на словото. Вие преценете къде се намира тази заявка ценностно - в коя точно политическа традиция - дясната или лявата", заяви Иванов.

Той обаче допълни, че проблемът на завладяната държава предхожда политическото разделение и припомни, че например национално-освободителните движения не са нито леви, нито десни.

Христо Иванов завърши с това, че общността на демократите трябва да върне обратно понятията "България" и "мечта" в едно изречение и да предложи адекватен политически разказ за бъдещето - например за майката, която се чуди кога да прати детето си в чужбина да учи и се чуди дали то някога ще може и ще иска да се върне обратно. 

"Сегашният модел на управление на държавата воюва с правото на бъдеще в България. Трябва да се противопоставим на обезкървяването на бъдещето", завърши Иванов.