"Миграционният натиск намаля благодарение на дипломацията ни. Благодарим на нашия премиер за добрите отношения с Ердоган", заяви днес пред БНТ вътрешният министър Валентин Радев.

Той допълни, че Европа ни хвали за опазването на външната граница на ЕС. И увери, че средствата – 160 милиона евро, които Еврокомисията отпусна на България за контрола по границата с Турция, се използват ефективно.

Пред Нова тв днес външната министърка Екатерина Захариева също каза, че западните лидери ни хвалят за охраната на границата.

Радев обясни, че оградата по границата с Турция върши работа, въпреки че не била непреодолима за мигрантите.

"Оградата е като катинар. Може с една щанга да бъде разбит, но показва, че има някой от другата страна", обясни МВР шефът и добави, че мигранти минавали през съоръжението, но патрулите на българска територия ги хващали.

Радев каза още, че "ни свети лампичката" за очаквани опити на привърженици на "Даеш" от Европа да се върнат обратно в Сирия, за да помагат на организацията, която е принудена да отстъпва позиции в Близкия Изток. Според Радев става въпрос за 4000 – 5000 души, за които е вероятно да минат през България на път за Сирия. Той ги призова да избягват страната ни.