Няма и два дни - толкова дълъг се оказа мандатът на диктатора Робърт Мугабе като посланик на добра воля на Световната здравна организация. За избора на президента на Зимбабве за престижната функция се разбра късно в петък, а в събота реакциите от целия свят бяха буквално взривни до степен, че коментатори отново поставиха под съмнение дейността на световната организация.

Днес от СЗО съобщиха, че оттеглят предложението си Мугабе да е посланик на добра воля, съобщи Би Би Си.

"Изслушах внимателно всички, които споделиха своите съображения против номинацията на Робърт Мугабе", казва в специално изявление Д-р Тедрос Аданом Гебрейзис, президент на СЗО, който преди това похвали диктатора за постиженията му в публичните здравни услуги. Различни организации обаче оспориха въпросните постижения, твърдейки, че на практика здравната система на страната е колабирала по време на 30-годишното му управление. 

Мотивите - лекарите в Зимбабве често не получават възнагражденията си, има дефицит на лекарства, а самият Мугабе винаги се лекува в чужбина.  Остра реакция дойде от британското правителство, от САЩ, от властите в Канада, Световната здравна федерация, десетки организации, в това число от самата африканска страна.

Президентът на СЗО казва, че се е консултирал с правителството в Зимбабве и е решил, че оттеглянето на диктатора като посланик на добра воля е "от най-висок интерес за организацията". Но допълва, че продължава да смята, че СЗО трябва да работи с всички страни по света, за да може да има световни стандарти на медицинско обслужване.

Д-р Тедрос Аданом Гебрейзис бе избран да оглави СЗО през май със слогана на кампанията му бе "нека направим невъзможното възможно".  По думите му надеждата му е била ,че Мугабе като посланик на добра воля може да повлияе положително на региона, като използва връзките си. 

"СЗО очевидно трябва да започне сериозна реформа на самата себе си. В противен случай ще се сблъска с имиджово бедствие", коментира Би Би Си.